Αγορές

Με θετικό πρόσημο κλείνει η χρονιά στο χρηματιστήριο


Η ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου που υποχωρεί σήμερα κατά 13,2% στα 75,8 ευρώ, δίνει μια νότα αισιοδοξίας στις αγορές, μετριάζοντας τις ανησυχίες για την επέλαση της πανδημίας, το αυξημένο κόστος ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ομως η αβεβαιότητα υποβόσκει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρές μεταβολές των βασικών δεικτών σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, χωρίς διαφοροποιήσεις οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Θετική εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας περίπου 0,30%. Διεκπεραιωτικού χαρακτήρα η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, καθώς οι συναλλαγές είναι ελάχιστες - συνολικής αξίας μόλις 7 εκατ. ευρώ σε  δυόμιση ώρες.

 Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις προοπτικές της αγοράς και των επιχειρήσεων, που εξαρτώνται όμως σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στο μέτωπο  της υγειονομικής κρίσης. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά την πληθώρα αβεβαιοτήτων, υπάρχουν πλέον οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για θετική πορεία του ΧΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2022: Η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα "αιμοδοτήσουν" μεγάλες και μικρές επενδύσεις, οι εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένες θα επιταχυνθούν..

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά θα συνεχίσει την παρατεταμένη πορεία συσσώρευσης και ο ΓΔ θα κλείσει τη χρονιά χαμηλότερα από τις 900 μονάδες, με ετήσια απόδοση περίπου 10,5%.. Είναι μιά σχετικά ικανοποιητική επίδοση μέσα στις δυσμενείς συνθήκες και την αβεβαιότητα που δημιούργησαν τα διαδοχικά κύματα πανδημίας.

  Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα σε υψηλό ημέρας, στις893,9 μονάδες, με άνοδο 0,35%. Ο FTASE25 των blue chips κερδίζει 0,40% στις 2.150,6 μονάδες. Οριακή άνοδο 0,10% σημειώνει ο FT40M των mid caps,

Ο τραπεζικός σημείωσε χαμηλό -0,24% και υψηλό +0,68%. Τώρα κερδίζει 0,43%. Με θετικό πρόσημο Eurobank +0,9%, Εθνική +0,5%, Alpha +0,3%. Στον αντίποδα Attica Bank-6,7%, Τρ. Ελλάδος -0,5%, Πειραιώς -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται ΟΤΕ και ΔΕΗ με +2,1%. Ακολουθούν ΟΛΠ +1,8%, Βιοχάλκο +1%, ΑΔΜΗΕ και Aegean +0,8%. Στο κόκκινο Coca-Cola και ΟΠΑΠ -1%, Jumbo -0,5%, Quest και ΕΛΠΕ -0,3%.
 Στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών καταγράφουν οι Ξυλεμπορία +6,4%, Intracom + 4,4%, Performance Tech +3,5%, Ιλυδα +3%,  Ιντρακάτ +2,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα