Αγορές

Ετήσια απόδοση 10% δίνει φέτος το χρηματιστήριο (ΓΔ)


 Χαμηλότερα από τον πήχυ των 900 μονάδων πάει να τερματίσει τη χρονιά το χρηματιστήριο, με ετήσια απόδοση περίπου 10% στον Γενικό Δείκτη. Είναι μιά σχετικά ικανοποιητική επίδοση μετά από 9 μήνες συσσώρευσης και διακυμάνσεων μικρού εύρους, μέσα στις δυσμενείς συνθήκες και την αβεβαιότητα που δημιούργησαν τα διαδοχικά κύματα πανδημίας.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις προοπτικές της αγοράς και των επιχειρήσεων, που εξαρτώνται όμως σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στο μέτωπο  της υγειονομικής κρίσης. Οι ανησυχίες για το αυξημένο ενεργειακό κόστος μετριάζονται, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου αποκλιμακώνεται σταδιακά, υποχωρώντας σήμερα κατά 5,7% στα 92 ευρώ.

Απόλυτη συναλλακτική άπνοια επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ και οι δείκτες καταγράφουν μικρές απώλειες της τάξης του 0,25%. Μηδαμινός τζίρος, μόλις 10,4 εκατ. ευρώ σε  τρεις ώρες συναλλαγών – ένδειξη αδράνειας των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων.

Εικόνα σταθεροποίησης και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες κινούνται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος. Ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης, κατά 1,5 -2 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς, κατά 5 μβ του ελληνικού και του ιταλικού.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ γίνεται αισθητή η απουσία των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων που δίνουν τον τόνο στην αγορά. Οι κινήσεις τους έχουν περιοριστεί και αφορούνναφορούν κυρίως τακτοποίηση εκκρεμοτήτων στο κλείσιμο της χρήσης.

Μετά το πρώτο 15λεπτο της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό σε στενό εύρος διακύμανσης.
  Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 895,16 μονάδες (+0,17%) μέχρι τις 890,21 (-0,38%). Τώρα βρίσκεται στις 890,7 υποχωρώντας κατά 0,33%.
  Ο FTASE25 των blue chips χάνει 0,25% υποχωρώντας στις 2.143,4 μονάδες. Πτώση -0,95% σημειώνει ο FT40M των mid caps, λόγω των μεγάλων απωλειών της Attica Bank (-12,5%).

Ο τραπεζικός σημείωσε υψηλό +0,08% και χαμηλό -0,83%. Τώρα βρίσκεται στο κόκκινο με απώλειες 0,35%. Με θετικό πρόσημο  η  Alpha(+0,2%). Στον αντίποδα η Attica Bank με -12,5%. Εθνική -1,2%,  Πειραιώς -1%, αμετάβλητες Eurobank και Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η ΕΥΔΑΠ με +2,1%, καλύπτοντας τις χθεσινές απώλειες. Ακολουθούν ΔΕΗ +0,5% και με οριακά κέρδη  Coca-Cola, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ
 Στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών καταγράφουν οι Ξυλεμπορία  και Ευρωσύμβουλοι +1,8%,  Frigoglass +1,2%.
 Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Αβαξ και Μοτοδυναμική -3%,  Κέκροψ -1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα