Οικονομία

Με ποιά διαδικασία θα καλυφθεί το 30% των απωλειών από ενοίκια 


Μέσα από ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, πρόκειται να γίνει η αναπλήρωση του 30% των απωλειών ιδιοκτητών ακινήτων, από την επιβληθείσα μείωση 40% των ενοικίων πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων τους.  

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στις 27 Μαίου το 30% των χαμένων εισοδημάτων από ενοίκια θα συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, οι οποίες θα δημιουργηθούν από τα τέλη Ιουλίου (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κλπ).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όταν ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι τα εξής:

  • Εισέρχονται με τους κωδικούς του Taxis και επικαιροποιούν τα μισθωτήρια συμβόλαια.
  • Υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το μειωμένο ενοίκιο που εισέπραξαν και καταχωρίζουν τα στοιχεία των ενοικιαστών, που έκαναν χρήση του μέτρου. 

Σημειώνεται, ότι προϋπόθεση για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση του ιδιοκτήτη να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Τέλος, η ΑΑΔΕ θα προβεί σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να καθοριστεί  το ποσό που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη.

Που συνεχίζει να ισχύει το μειωμένο ενοίκιο 

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου του μειωμένου ενοικίου κατά 40%, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. 

Η κυβερνητική απόφαση αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και μειωμένο μίσθωμα θα μπορούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας λόγω υποχρεωτικού λουκέτου ή μειωμένου τζίρου.

Μειωμένο ενοίκιο θα μπορούν να καταβάλλουν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας.

Την ίδια δυνατότητα θα έχουν και οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν εντός Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του λιανικού εμπορίου.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, η μείωση του ενοικίου επεκτείνεται τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο.

Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Αναστολή πληρωμής οφειλών στην Εφορία 

Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται παράλληλα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία, ως εξής:

  • Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
  • Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  • Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Οκτωβρίου.
  • Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (που περιλαμβάνονται στην τροπολογία) είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.
Διαβάστε επίσης