Αγορές

"Μάζεψε" τις απώλειες στο τέλος η Wall Street


Πλήρης αντιστροφή τάσεων καταγράφηκε στη Wall Street στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, με την αμερικανική αγορά να κατορθώνει να «κλείσει» με οριακές απώλειες, παρότι ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπέρασαν το 2%!

Αιτία για τις αρχικές πιέσεις η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας Huwaei, κίνηση που έθεσε σε αμφισβήτηση την επιτυχία της εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που «έκλεισαν» την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες των δύο χωρών.

 Προβληματισμό προκαλούν και οι διακυμάνσεις στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,87% και η απόδοση του 2ετούς σημείωσε πτώση έξι μονάδων βάσης στο 2,76%.

Ωστόσο δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο αρκετά στελέχη της Fed εμφανίζονται πρόθυμα να «παγώσουν» τις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019, ήταν αρκετό για να αντιστρέψει το κλίμα και να οδηγήσει τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall σε καλή πορεία.

Τελικά ο Dow Jones υποχώρησε 0,31% στις 24.949 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται οριακά κατά 0,17% κλείνοντας στις 2.695 μονάδες και τον Nasdaq να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη ανατροπή, καθώς μετά το ενδοσυνεδριακό -1,5% κατόρθωσε να κλείσει με κέρδη 0,42% στις 7.188 μονάδες!

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν εκείνος που δέχθηκε έντονη πίεση, με τις μετοχές των J.P. Morgan Chase, Citigroup και Bank of America να καταγράφουν απώλειες 1,95%, 3,57% και 2% αντίστοιχα.

Επιπλέον οι μετοχές των Boeing και Caterpillar, εταιρειών που είναι «ευαίσθητες» σε θέματα του εμπορίου, υποχώρησαν κατά 3,1% και 0,8% αντίστοιχα.

Σημαντικές απώλειες 1,1% σημείωσε και η Apple, καθώς η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο της για τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού, λόγω εκτιμήσεων για μια ασθενική ζήτηση του iPhone. Ειδικότερα, η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο της στα 210 δολ., από 225 δολ. προηγουμένως, αν και διατήρησε την αξιολόγηση «buy».

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό δεκαετίας διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, με την αύξηση των εισαγωγών να συνδυάζεται με πτώση των εξαγωγών των αμερικανικών προϊόντων.

Το έλλειμμα σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο επίπεδο των 55,5 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου από τον Οκτώβριο του 2008.

Εξάλλου οι επενδυτές ανησυχούν και για τις τιμές του πετρελαίου, που υποχώρησαν σημαντικά, εν αναμονή της συνάντησης των χωρών του ΟΠΕΚ, κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής τον ερχόμενο έτος.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 2,7% κλείνοντας στα 51,49 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κέρδισε μόλις 0,1% στα 1.243 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1376 δολ. από 1,1343 την προηγούμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης