Χρηστικά

Μαύρο χρήμα πάνω από 180 εκατ. δέσμευσε η Αρχή για το ξέπλυμα


Η Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, παρέπεμψε στους εισαγγελείς, συνολικά 100 υποθέσεις

Εντυπωσιακό ποσό δέσμευσε το 2018 η Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και παρέπεμψε στους εισαγγελείς, συνολικά 100 υποθέσεις.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου για το μαύρο χρήμα, η δραστηριότητα της Αρχής αναμένεται να αυξηθεί καθώς, το πλαίσιο έχει καταστεί αυστηρότερο και υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών, υποχρεούνται να αναφέρουν άμεσα οποιαδήποτε κίνηση είναι ύποπτη, με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Πρόκειται για υπαλλήλους τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών, λογιστές, συμβολαιογράφοι κ.λπ., με την παράλειψη αναφοράς να κοστίζει πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ και ποινές κάθειρξης.

Τα στοιχεία από τη δραστηριότητα της Αρχής δείχνουν ότι το μαύρο χρήμα εξακολουθεί να ανθεί, παρά τους ελέγχους από την Αρχή, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και την ΑΑΔΕ και προέρχεται από φοροδιαφυγή, ναρκωτικά, εγκληματική οργάνωση, μίζες, τράφικινγκ και γενικά από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Αρχής Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το 2018, παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 100 υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για «μαύρο χρήμα» και θα ακολουθήσει η διαδικασία της άσκησης των ποινικών διώξεων.

Το συνολικό ποσό που δεσμεύτηκε από την Αρχή, για φορολογικές υποθέσεις (φοροδιαφυγή), ανήλθε στο ποσό των 181,3 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό δεσμεύτηκε, μέχρι να ξεκαθαριστούν οι υποθέσεις.

Επίσης, για 247 άτομα ζητήθηκαν από την Αρχή, πρόσθετες πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες επενδύσεις από άλλες χώρες.

arxh

Εκατοντάδες υποθέσεις στην ΑΑΔΕ

Παράλληλα η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε έως τον Νοέμβριο του 2018, προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. έγγραφα, με τα οποία ζήτησε πληροφορίες για 346 υποθέσεις. Στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται 764 άτομα, ενώ για 859 υποθέσεις έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A'» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια Υπόθεση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα