Αγορές

Μαύρες προβλέψεις από ΕΚΤ: Χρεοκοπίες επιχειρήσεων και πτώση των αγορών


Ισχυρός ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία - Πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών προβλέπει η ΕΚΤ

«Μαύρες» προβλέψεις για την πορεία των αγορών, του ευρωπαϊκού επιχειρείν και των τραπεζών περιλαμβάνει η νέα ετήσια Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κύρια «πηγή του κακού» αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας, στη διόγκωση του πληθωρισμό και στο «φρενάρισμα» της ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του επιπτώσεων του πολέμου σε όλες σχεδόν τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και τις συνθήκες χρηματοδότησης».

Η κεντρική τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω πτώση των αγορών το επόμενο διάστημα, ενόσω συνεχίζεται η σύρραξη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ο πόλεμος και η προοπτική πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε sell -off στις αγορές μετοχών, με βασικούς δείκτες στην Ευρωζώνη να έχουν υποχωρήσει πάνω από 10% από την αρχή του έτους, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί περαιτέρω υποχώρηση.

«Παρά τις πρόσφατες διορθώσεις τιμών των περιουσιακών στοιχείων, οι αποτιμήσεις παραμένουν τεντωμένες υπό το φως της επιδείνωσης των μακροοικονομικών δεδομένων και περαιτέρω μεγάλες διορθώσεις αποτελούν έναν κίνδυνο», σημειώνεται χαρακτηριστικά

Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι ορισμένες εταιρείες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν να πιεσθούν πολύ από τον συνδυασμό αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης που προκάλεσε ο πόλεμος, με συνέπεια την αύξηση των χρεοκοπιών. Ιδιαίτερο κίνδυνο, σύμφωνα με την έκθεση, διατρέχουν εταιρείες και επαγγελματικοί κλάδοι που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και εκείνες με χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης.

Πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί πλήγμα και στην κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, λόγω της αύξησης των πιστωτικών κινδύνων.

«Οι προοπτικές κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών εξασθένησαν ξανά, μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2021», αναφέρει η ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας πως «οι τράπεζες έδειξαν ανθεκτικότητα, όμως τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να επηρεαστεί έμμεσα από τις επιπτώσεις του πολέμου. Για παράδειγμα, μπορεί να εκτεθεί σε μεγαλύτερους πιστωτικούς κινδύνους ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων και των διαταραγμένων παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού».

Η ΕΚΤ «βλέπει» διόρθωση και στις τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη, οι οποίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό 20 ετών στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. «Προκύπτουν ενδείξεις υπερβολικών αποτιμήσεων καθιστούν ορισμένες στεγαστικές αγορές επιρρεπείς σε διορθώσεις τιμών», αναφέρεται στην έκθεση.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα