Τουρισμός

Μαύρες εκτιμήσεις για τον τουρισμό: Κατάρρευση τζίρου έως 75%!


Με την πανδημία και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της να συνεχίζονται και τις μεγάλες αβεβαιότητες να παραμένουν, δεν υπάρχει τουριστικός παράγοντας που να αμφιβάλλει ότι η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι δραματική, ίσως η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών

Η σοβαρότατη ζημιά είναι δεδομένη και το ζητούμενο είναι το μέγεθός της, ενώ οι όποιες ελπίδες ψαλιδίζονται από δηλώσεις ηγετών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που προτρέπουν τους πολίτες των κρατών τους να ξεχάσουν για φέτος τις διακοπές στο εξωτερικό.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου με τα τωρινά δεδομένα η βουτιά του τζίρου φέτος θα ξεκινήσει από το 50% σε σχέση με την περσινή σεζόν και τοπικά μπορεί να φθάσει έως το 75%. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν φέτος, αφού η μείωση των πελατών και τα έξοδα επαναλειτουργίας, συντήρησης και υγειονομικού καθαρισμού αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα και συνακόλουθα αναμένεται μεγάλη μείωση θέσεων εργασίας στον χώρο

Ο Ιούνιος θεωρείται χαμένος ακόμα και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, η οποίες θα ανοίξουν την 1η του μήνα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι όποιες προκρατήσεις είχαν γίνει για το φετινό καλοκαίρι έχουν ακυρωθεί, ενώ σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα κινούνται οι νέες κρατήσεις. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ethnos.gr ανέφερε για την φετινή μαύρη τουριστική σεζόν δηλώνει:   

«Ο Ιούνιος είναι χαμένος και εκτιμώ ότι δε θα δουλέψουμε ούτε τον Ιούλιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε ουσιαστικά κρατήσεις ούτε για τον Αύγουστο. Ο κόσμος στο εξωτερικό είναι πνιγμένος τόσο από τον ιό όσο και από την οικονομική πίεση. Το plan b που έχουμε, είναι να μη δουλέψουμε καθόλου, μια και από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι την 1η Ιουλίου δε θα έχουμε κανένα έσοδο. Με τα σημερινά δεδομένα η σκέψη των μισών ξενοδόχων είναι να μην ανοίξουν φέτος και θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Δυστυχώς, αυτή η περιπέτεια βρήκε τη χώρα μας σε μία πολύ δύσκολη φάση, ακριβώς στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το αποτέλεσμα θα είναι η πτώση του τζίρου φέτος να κυμανθεί από 50% έως 70%, Θα κοιτάξουμε να σώσουμε, ό,τι μπορέσουμε φέτος, αλλά και πάλι δε θα βγουν οι υποχρεώσεις. Ορίζοντάς μας είναι πλέον το 2021. Ένα ζήτημα είναι, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, κάτι που αποτελεί πολύ δύσκολη υπόθεση».

Μύκονος: Ελπίδες για Αύγουστο 

Χαμένος θεωρείται για τα ξενοδοχεία της Μυκόνου και ο Ιούλιος, ενώ οι ελπίδες εναποτίθενται στον Αύγουστο, για τον οποίο υπάρχει κάποια ζήτηση, σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά, η οποία αναφέρει:

«Καθαρή εικόνα, ώστε να καταλάβουμε, πότε θα ανοίξουμε, θα έχουμε, μόλις τεθούν τα υγειονομικά κριτήρια και οι προδιαγραφές. Είναι ρίσκο να ανοίξει σήμερα κάποιος και αν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις, δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει το 50% η πτώση του τζίρου φέτος. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση τιμών. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει προσλήψεις εργαζομένων στα ξενοδοχεία μας. Επειδή είναι εποχικά, θα γίνουν κυρίως την τελευταία στιγμή».

Σαντορίνη: Βουτιά τζίρου έως 75%

Στο 70%-75% εκτιμά ότι θα κινηθεί η πτώση του τζίρου στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά δηλώνει στο ethnos.gr:

«Τον Ιούνιο τον ξεχνάμε, ενώ αυτήν τη στιγμή ο Ιούλιος έχει πληρότητα γύρω στο 20%-30%. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό συνεχώς βαίνει μειούμενο, διότι έχουμε συνεχώς ακυρώσεις, χωρίς να γίνονται νέες κρατήσεις. Όταν θα ξεκαθαρίσουν οι υγειονομικές προδιαγραφές, θα μπορούμε να δούμε το κόστος λειτουργίας και θα καταλάβουμε, αν βγαίνουμε, αλλά και πόσο προσωπικό θα προσλάβουμε. Για να προσλάβουμε πολλά άτομα, θα πρέπει η Πολιτεία να επιδοτήσει την εργασία. Θα υπάρξει μία πτώση τιμών, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να μετατραπεί σε ''πόλεμο'' τιμών, με αποτέλεσμα αυτές να ξεφτιλιστούν. Στη Σαντορίνη έχουμε μόνο εποχικά ξενοδοχεία και αν ανοίξουμε στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, είναι δεδομένο ότι θα χαθεί και ο Ιούλιος ή έστω το μεγαλύτερο μέρος του». 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις