Πολιτική

Μάχη για το Κέντρο και τους αναποφάσιστους σε σκηνικό διπολισμού


Οι προσπάθειες της ΝΔ και σχεδιασμοί τυ ΣΥΡΙΖΑ. Σε συμπληγάδες το ΚΙΝ.ΑΛ, κινητικότητα στο εκλογικό σώμα

Το πολιτικό τοπίο αλλάζει κι ένα νέο σκηνικό διπολισμού διαμορφώνεται με την αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, τη διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων και τις μετακινήσεις βουλευτών. Υπό αναδιάταξη ο χάρτης της κεντροαριστεράς και του κέντρου, όπου θα ενταθούν τους επόμενους μήνες οι διεργασίες, υπό την ασφυκτική χρονική πίεση των επερχόμενων εκλογών.

Η κινητικότητα επεκτείνεται και στο εκλογικό σώμα, όπου ακόμη το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό και η προσέγγιση-προσέλκυσή τους γίνεται κεντρικός στόχος της εκλογικής στρατηγικής των δύο «μονομάχων».

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ψηφοφόρων βρίσκεται πολιτικά στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, όπου η προϊούσα αποσύνθεση παλιών και νέων  σχηματισμών δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκουν να διευρύνουν τον ζωτικό τους χώρο.

Η «κατάκτηση» του κέντρου γίνεται λοιπόν πρωταρχικός στόχος για τα  επιτελεία των δύο κομμάτων εξουσίας, που βλέπουν ότι σ’ αυτή τη μάχη όχι μόνον θα αναδειχθεί ο νικητής των επόμενων εκλογών, αλλά θα κριθεί και με ποιες συμμαχίες και συνεργασίες θα μπορέσει να κυβερνήσει.

 Η δεξιά δυσκολεύει τον Μητσοτάκη

Με άγνωστο ακόμη των χρόνο των εθνικών εκλογών και με τις ευρωεκλογές να αποκτούν βαρύνουσα σημασία εάν προηγηθούν, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για την άλωση του κεντρώου χώρου, έχοντας πρώτο στόχο τους αναποφάσιστους και κομματικά «άστεγους» ψηφοφόρους – που πλήθυναν με τις τελευταίες εξελίξεις σε Ποτάμι, ΚΙΝ.ΑΛ, Ενωση Κεντρώων και ΑΝ.ΕΛ.

Η διεύρυνση προς το κέντρο είναι  επιτακτική ανάγκη ιδιαίτερα για τη ΝΔ, που η συσπείρωση της  έχει «πιάσει ταβάνι» και να αυξήσει περαιτέρω τη δύναμη της πρέπει να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους. Όμως, η ισχυρή παρουσία της σκληροπυρηνικής δεξιάς  που έχει επιβάλει τη γραμμή της στο κόμμα, δυσχεραίνει την προσπάθεια διεύρυνσης της εκλογικής βάσης προς το κέντρο.

Οπλο το «κοινωνικό πακέτο»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να πείσει και να επαναπατρίσει ένα σημαντικό ποσοστό εκλογέων που τον ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι. Είναι κυρίως παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και λίγοι αριστεροί-κεντροαριστεροί που ενέδωσαν πρόσκαιρα στη γοητεία του νεωτερικού Ποταμιού. Αυξάνοντας τη συσπείρωσή του θα κλείσει σημαντικά την ψαλίδα με τη ΝΔ.

Βασικό όπλο σ’ αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει το «κοινωνικό πακέτο» μέτρων που υλοποιεί σταδιακά η κυβέρνηση, με την αύξηση του κατώτατου μισθού,  την επιδότηση ενοικίου, την προστασία πρώτης κατοικίας,  τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία-Ταμεία, τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων κλπ.

Φυλλορροεί το ΚΙΝ.ΑΛ

Ανάμεσα στις «συμπληγάδες» το ΚΙΝ.ΑΛ προσπαθεί να αντέξει την πίεση και να αποτρέψει περαιτέρω διάβρωση της εκλογικής του βάσης. Όμως ο διμέτωπος αγώνας που διακηρύσσει η Φώφη Γεννηματά, έχει ουσιαστικά μέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατά την εκτίμηση των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, από εκεί προέρχεται βασική απειλή, ή τουλάχιστον από την πλευρά αυτή μπορεί να κερδίσει ψήφους το ΚΙΝ.ΑΛ, προσελκύοντας  κεντροαριστερούς που προτίμησαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.

Προς το παρόν, ο κατ’ ευφημισμός «διμέτωπος» δεν φαίνεται να αποδίδει. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και το επιβεβαιώνουν οι συνεχείς διαρροές στελεχών – που αναμένεται ότι θα συνεχισθούν τις επόμενες εβδομάδες με ηχηρές μαζικές αποχωρήσεις.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Διαβάστε επίσης