Πολιτική

Μάχη δημοσκοπήσεων – Μεγάλες αποκλίσεις, έλλειμμα αξιοπιστίας


Μετά τις συντάξεις, τα αναδρομικά, το πακέτο κοινωνικών μέτρων και τα υπό διερεύνηση σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκονται πάλι οι δημοσκοπήσεις, όπου  - υποτίθεται ότι – αποτυπώνεται η  επίδραση αυτών των θεμάτων στο εκλογικό σώμα και στην πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται πλέον καθημερινά με αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, αναλύσεις και συμπεράσματα, που αξιοποιούνται καταλλήλως από media και κόμματα για διαμόρφωση κλίματος  και καταλήγουν να γίνονται «εργαλεία» στην μάχη των κομμάτων.

Όμως, αντί να αποτυπώνουν  τις αλλαγές που συντελούνται στο εκλογικό σώμα, τις απόψεις της κοινωνίας και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, οι δημοσκοπήσεις αυτές μάλλον θολώνουν περισσότερο το τοπίο, παρά ξεκαθαρίζουν την εικόνα.

Στα ευρήματα και στις «διαπιστώσεις» που προκύπτουν από αυτές τις δημοσκοπικές έρευνες, οι αποκλίσεις  είναι τεράστιες – τέτοιες που δεν δικαιολογούνται παρά μόνον με τη χρήση εντελώς διαφορετικών μοντέλων και μεθόδων ανάλυσης.

Το μείζον θέμα στο οποίο εστιάζεται το ενδιαφέρον είναι βέβαια τα ποσοστά των κομμάτων, κυρίως των δύο πρώτων που διεκδικούν την εξουσία. Σ’ αυτό το ερώτημα οι δημοσκόποι δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστη απάντηση: Ερευνες που γίνονται την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, δίνουν  αποτελέσματα με «ανεξήγητα» μεγάλες αποκλίσεις ως προς την πρόθεση ψήφου.

Μπροστά η ΝΔ

Το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν, είναι ότι η ΝΔ έχει προβάδισμα – ότι αν γινόταν τώρα εκλογές, θα έβγαινε πρώτο κόμμα. Ως προς το ποσοστό που θα συγκέντρωνε και τη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων δημοσκοπήσεων είναι τόσο μεγάλες, που μάλλον κλονίζουν την αξιοπιστία τους.

Χθες και σήμερα  είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα τεσσάρων νέων δημοσκοπήσεων, που διενεργήθηκαν  το προηγούμενο επταήμερο και αυτή την εβδομάδα, όταν στο προσκήνιο της δημοσιότητας βρίσκονταν τα θέματα μη περικοπής των συντάξεων, επιστροφής αναδρομικών, κοινωνικού μερίσματος και συνταγματικής αναθεώρησης.

Ολες δίνουν  τη ΝΔ πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου – με μεγάλες όμως αποκλίσεις ως προς το ποσοστό που θα συγκεντρώσει και τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Μεγάλες διαφορές υπάρχουν επίσης στην ερμηνεία των δημοσκοπικών ευρημάτων, ιδιαίτερα  στην αναγωγή των ποσοστών σε τελική «εκτίμηση ψήφου» - δηλαδή στο ποσοστό που θα συγκεντρώσει τελικά κάθε κόμμα στην κάλπη.

Δημοσκοπική κάλπη, εκτιμήσεις, αποκλίσεις

Ενδεικτικό είναι ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Τα Νέα», η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει 28,7% στην πρόθεση ψήφου και στην «εκτίμηση ψήφου» με αναγωγή να παίρνει 37,8% - ποσοστό που της εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Η διαφορά ποσοστών μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις τέσσερις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται στην πρόθεση ψήφου από 6,7% (Palmos Analysis για TVXS), μέχρι 9% (Pulse για Σκάι). Όμως στην «εκτίμηση ψήφου» που γίνεται από τους δημοσκόπους, ανεβαίνει σε 10,9% (Metron Analysis για «Τα Νέα) και σε 16,5%(!) στο Πολιτικό Βαρόμετρο της Punblic Issue.

Μονοψήφιο προβάδισμα (6,3%) στη ΝΔ,  πεντακομματική Βουλή, τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή και χαμηλό ποσοστό στο ΚΙΝΑΛ δίνει πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, που διενεργήθηκε από τις 20 έως τις 23 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματα της δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 23,1% έναντι 16,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 5,1%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,3% κι ακόμα πιο χαμηλά το Κίνημα Αλλαγής με 4,2%.
Αποδυναμωμένη εμφανίζεται η Ένωση Κεντρώων που με ποσοστό 2,2% δεν παίρνει το εισιτήριο για τη Βουλή, όπως και το Ποτάμι (με 1,2%), η Ελληνική Λύση (1,2%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,1%), το ΛΑΟΣ (0,9%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. (0,6%), η Πλεύση Ελευθερίας (0,5%), η Δημιουργία Ξανά (0,3%) και η Λαϊκή Ενότητα (0,3%).
Ένας στους πέντε (19,4%) δηλώνει αναποφάσιστος, ενώ το «Λευκό/Άκυρο» είναι 6,2% και το «Δεν θα ψηφίσω» 6,4%. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» δήλωσε το 3,9% των ερωτηθέντων.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για «Τα Νέα» και βγήκε σήμερα. Δίνει διαφορά 8,3% στην πρόθεση ψήφου, την οποία η εταιρεία δημοσκοπήσεων «μεταφράζει» σε 10,9% στην «εκτίμηση ψήφου».

Η Metron Analysis δίνει τα ακόλουθα ποσοστά σε πρόθεση ψήφου και «εκτίμηση ψήφου»:

ΝΔ……………….  ….. 28,7%..... 37,8%
ΣΥΡΙΖΑ……………….. 20,4%..... 26,9%
Χρυσή Αυγή………….. 5,4%...... 7,2%
ΚΙΝΑΛ………….   …… 5,2%........6,9%
ΚΚΕ………………….. 4,8% ……..6,3%
Το Ποτάμι………….….1,9%........2,5%
Ένωση Κεντρώων… ..1,8 %.......2,4%
Ελληνική Λύση……….1,5%.......2,0%
Ανεξ. Ελληνες……  …1,0%……. 1,3%
Άλλο……………… …..5,2%........6,7%

Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue.  Στην «εκτίμηση ψήφου» - και όχι στην «πρόθεση» - δίνει προβάδισμα 16,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (38,5% έναντι 22%).

Στην τρίτη θέση εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής με 9,5%. Ακολουθούν ΚΚΕ 7,5%, Χρυσή Αυγή 7%, Ποτάμι  2%, ΑΝ.ΕΛΛ 2% και Ένωση Κεντρώων 2%.
Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 9,5%.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα με 9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου.
Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. έρχεται πρώτη με 30,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7% και το ΚΚΕ με 6%.
Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει το 2%, το Ποτάμι το 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες το 1%.
Μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν απαντούν, που φτάνει στο 13,5%.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα