Ελλάδα

Δημοσκόπηση Palmos: Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ


Μείζονα θέματα η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μείωση της απόστασης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του Tvxs.gr.  Σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση της Palmos τον Μάιο, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στο 7,7% από το 8,2% και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των δύο κομμάτων στο 6% από το 6,5%.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι μειώνεται το ποσοστό των «μετέωρων» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, οι οποίοι τις προηγούμενες φορές δήλωναν ότι δεν θα ψηφίσουν και πλέον μετακινούνται στους αναποφάσιστους.

Ειδικότερα την προηγούμενη φορά οι «μετέωροι» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 38%, με αναλογία  17% αναποφάσιστοι και 21% αποχή/άκυρο/λευκό. Τώρα είναι 30% αλλά με αναλογία 18% αναποφάσιστοι και 12% αποχή/άκυρο/λευκό.

Αναλυτικά:

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,9% έναντι 18,2% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 5,9%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ελληνική Λύση με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το ΛΑΟΣ με 1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 0,9%, η Λαϊκή Ενότητα με 0,7%, η Δημιουργία Ξανά με 0,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 0,4%. Άλλο Κόμμα ανέφερε το 3,5% “Δεν έχω αποφασίσει” απάντησε αυθόρμητα το 16,9%. Λευκό ή Άκυρο δήλωσε το 5%, ενώ το ίδιο ποσοστό απάντησε πως δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες.

Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής είναι: ΝΔ 34%, ΣΥΡΙΖΑ 28%, Κίνημα Αλλαγής 8%, ΚΚΕ 6%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Ποτάμι 2,5%, Ένωση Κεντρώων 2,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,5%, Άλλα Κόμματα 12%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάζει η ανάλυση των «μετέωρων» ψηφοφόρων. Η προέλευση της απροσδιόριστης ψήφου, δηλαδή το τι ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 όσοι σήμερα δεν επιλέγουν κάποιο κόμμα, δείχνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το 34%. Το 22% δεν είχε ψηφίσει και στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το 7% δηλώνει πως είχε ψηφίσει ΝΔ. Ποσοστό 3% αντιστοιχεί σε ψηφοφόρους του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού. Το 2% δηλώνει πως είχε ψηφίσει Ένωση Κεντρώων, ενώ μόλις 1% απαντάει Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι ενδεικτικό πως ενώ η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 80%, του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 44%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά, καθώς το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι 20% που εκτιμούν πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε ακόμη μια μέτρηση ο «κανένας» με 38%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων και ο Αλέξης Τσίπρας το 26%.

Στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσετε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», το 32% των πολιτών απάντησε η «οικονομική κατάσταση της χώρας», ενώ η ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο με 24%. Το 18% έθεσε σε προτεραιότητα την οικονομική κατάσταση του ίδιου και της οικογένειάς του, ενώ το 10% απάντησε πως θα ψηφίσει βάσει της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Μόλις 6% δήλωσε πως βασικό κριτήριο είναι το πρόσωπο του υποψήφιου πρωθυπουργού και ένα 4% απάντησε πως θέτει ως προτεραιότητα την αποτροπή της νίκης του βασικού αντίπαλου κόμματος.

Πάντως από τις εξαγγελίες που έγιναν στη ΔΕΘ, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πλειονότητα των πολιτών δηλώνει πως τα δύο σημαντικότερα είναι κατά σειρά η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων για τους παλιούς συνταξιούχους (21%) και η αύξηση του κατώτατου μισθού (20%). Πρόκειται για δύο εκ των βασικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα και τις δύο πρώτες επιλογές των πολιτών όταν κλήθηκαν «να επιλέξουν μόνο ένα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για να εφαρμοστεί άμεσα».

Κατά σειρά, ακολουθούν η μείωση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ (14%), η μείωση συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις (8%), η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους (7%), η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (7%), η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους (5%), η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις (4%), η μείωση εισαγωγικού φόρολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα (4%), η μείωση συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση (3%), οι προσλήψεις προσωπικού σε υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο Σπίτι (1%) και η επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια σε 300.000 οικογένειες (1%).

Τέλος οι πολίτες ρωτήθηκαν και για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ένα φαινόμενο που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Η συντριπτική πλεινότητα 67% δηλώνει πως ανησυχεί αρκετά έως πολύ. Το 10% δηλώνει «λίγο», ενώ το 20% «καθόλου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις