Διεθνή

«Ματώνει» η Τουρκία για να σώσει τη λίρα


Πάνω από 1 δισ. δολ. ξόδεψαν οι τράπεζες για να σταματήσουν την πτώση

Με μια δραματική, όσο και ακριβή επιχείρηση διάσωσης του εθνικού νομίσματος από την ανεξέλεγκτη πτώση, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και οι μεγάλες κρατικές εμπορικές τράπεζες κατάφεραν στο τέλος της εβδομάδας να προκαλέσουν μεγάλη άνοδο της λίρας έναντι του δολαρίου και να την επαναφέρουν κάτω από το κρίσιμο όριο ισοτιμίας των 6 λιρών.

Η αιμορραγία συναλλάγματος για να φέρουν σε πέρας οι τουρκικές κρατικές τράπεζες αυτή την επιχείρηση ήταν πολύ μεγάλη και επανέφερε στο προσκήνιο τα ερωτήματα για το πόσο ακόμη μπορεί η τουρκική οικονομία να «καίει» αποθέματα δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει μια συναλλαγματική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς συναλλάγματος που επικαλείται το Bloomberg, οι τουρκικές τράπεζες έχουν πουλήσει περισσότερα από 1 δισ. δολ. από την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε η επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, που εκφράζονται φόβοι ότι θα παραλύσει την οικονομική πολιτική της Τουρκίας, ή ακόμη και ότι θα στρέψει τον Ερντογάν σε ανεύθυνες αποφάσεις για την οικονομία.

Πάντως, η χθεσινή επιχείρηση των Τούρκων τραπεζιτών φαίνεται ότι κατάφερε, προς το παρόν, να βάλει ένα φρένο στην καθοδική πορεία της λίρας:

  •  Το έδαφος για την παρέμβαση των τραπεζών προλείανε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, την Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη ματαίωση της τακτικής, εβδομαδιαίας δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας με επιτόκιο 24%. Με αυτό τον τρόπο, η Κεντρική Τράπεζα περιόρισε τη ρευστότητα της αγοράς σε λίρες, ώστε να μην έχουν αρκετές στη διάθεσή τους όσοι, κυρίως από το Λονδίνο, θέλουν να ανοίξουν ή να ανανεώσουν θέσεις short.
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες, την Παρασκευή, όταν λειτουργούσαν μόνο οι αγορές της Ασίας και ήταν, εκ των πραγμάτων, πολύ χαμηλή η συναλλακτική κίνηση στο δίδυμο δολαρίου/λίρας, οι εμπορικές κρατικές τράπεζες «βομβάρδισαν» την αγορά με πωλήσεις δολαρίων, με αποτέλεσμα να κερδίσει λίρα περισσότερο από 2% και να διατηρήσει την ανοδική δυναμική στη διάρκεια της ημέρας, κλείνοντας τις συναλλαγές της Παρασκευής με ημερήσια άνοδο 3%, στις 5,985 λίρες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Bild, ο Ερντογάν προβληματίζεται σε τέτοιο βαθμό από την κρίση της λίρας και για τον κίνδυνο νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, που θα προκαλούσαν πανικό στην αγορά, ώστε να εξετάζει ακόμη και την ακύρωση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων S-400, που τον έχει φέρει σε πρωτοφανή αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς. Πάντως, εκπρόσωπος του Ερντογάν έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει κλείσει.

Διαβάστε επίσης