Τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής η Ενός Εθνικού Συμβουλίου για το Συνταξιοδοτικό Σύστημα το οποίο θα μελετά διαρκώς τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και τέλος θα εισηγείται τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις πρότεινε σήμερα ο κος Δημήτρης Μαζαράκης Πρόεδρος της ΕΑΕΕ από το βήμα του First Insurance Forum του Economist.
της Ελενας Ερμείδου
Παράλληλα και την δημιουργία ενός συστήματος το οποίο στηρίζεται στους τρείς πυλώνες και έχει εφαρμοστεί με επιτυχίας σε πολλές χώρες . Βασίζεται σε διαφορετικές πηγές συνταξιοδοτικού εισοδήματος (δημόσιος – ιδιωτικός τομέας) και διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης (αναδιανεμητικό – κεφαλαιοποιητικό σύστημα).Ητοι:1ος Πυλώνας, Κρατικός, Υποχρεωτικός και Αναδιανεμητικός, 2ος Πυλώνας, Ιδιωτικός, Υποχρεωτικός και Κεφαλαιοποιητικός, με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, 3ος Πυλώνας, Ιδιωτικός, Προαιρετικός και Κεφαλαιοποιητικός, με κίνητρα σε Ειδικά Συνταξιοδοτικά Ασφαλιστικά Προγράμματα.
Πρόκειται για την πρόταση της ΕΑΕΕ στην επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, στην Ελλάδα το οποίο δημιουργήθηκε τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, τον κατακερματισμό του συστήματος, τις χαριστικές ρυθμίσεις,τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία, την οικονομική κρίση την ανεργία, και το PSI.
Τι ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ από το Κράτος
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ ζήτησε να ειπωθούν οι αλήθειες για το συνταξιοδοτικό αλλά και την συμβολή του στο χρέος της Ελλάδας Ενδεικτικό του προβλήματος, τόνισε ότι μόνο κατά τη περίοδο 2000 – 2015 το κράτος συνεισέφερε στα ταμεία ένα ποσό στη περιοχή των 220 δισεκατομμυρίων, δηλαδή περίπου το 60% του δημόσιου χρέους της χώρας. Επίσης ζήτησε να ανακοινωθεί για παράδειγμα «πιο είναι το κρυφό χρέος του συνταξιοδοτικού συστήματος», όπου, ίδιος ανακοίνωσε πως με βάση τις πρόσφατες προβολές αυτό εκτιμάται στα 760 δισεκατομμύρια σε τρέχουσες τιμές ή 470 δισεκατομμύρια σε σημερινές αξίες.. Ζήτησε επίσης να ανακοινωθεί η διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εισφορών και των αναμενόμενων παροχών σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία
Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Κυρίαρχο ρόλο, παράλληλα παίζουν και οι δημογραφικές εξελίξεις. Η Ελλάδα γερνάει.
Ο πληθυσμός συρρικνώνεται καθώς οι γεννήσεις μειώνονται σε επίπεδο χαμηλότερο των θανάτων, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται, το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει και κατά συνέπεια είναι αναπόφευκτο οι πληθυσμιακές ομάδες σε υψηλότερες ηλικίες να αυξάνονται, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα ηλικιών να μειώνονται διαρκώς.
Σε αυτό το πλαίσιο τα συνταξιοδοτικά συστήματα που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην κοινωνική ασφάλιση και στο αναδιανεμητικό σύστημα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα αφού η ομάδα των εργαζομένων δεν θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τη συνεχώς αυξανόμενη αριθμητικά ομάδα των συνταξιούχων.
Στη χώρα μας, τόνισε η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν ήδη προβληματική, επιδεινώθηκε όμως δραματικά στα χρόνια της κρίσης. Επίσης, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των μισθών σε σχέση με τις συντάξεις, απαιτούνται σήμερα οι εισφορές 10 εργαζόμενων για να χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη 1 συνταξιούχου.
Από εδώ και πέρα…
Σύμφωνα με τον κον Δ. Μαζαράκη: Θα πρέπει να αναγνωριστεί το πρόβλημα και τα λάθη που έχουν γίνει. Να προσδιοριστεί το μέγεθος και να διατυπωθεί το πρόβλημα σωστά. Να αναληφθεί συλλογικά την ευθύνη. Να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία
Υγεία
MIT: Όταν οι μύες ασκούνται, αναπτύσσονται και οι νευρώνες!
Η άσκηση είναι γνωστή για τα οφέλη που προσφέρει στο σώμα μας: ενισχύει τους μύες, τα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τώρα, επιστήμονες του MIT ανακάλυψαν έν ...