Αγορές

Λύγισαν οι τράπεζες, τα funds κέρδισαν μία μάχη, το ΧΑ στον κατήφορο


Η χρηματιστηριακή αγορά δεν κατόρθωσε τελικά να αποφύγει το… μοιραίο: Μετά από μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας και διαδοχικών τεστ αντοχής, υποκύπτει στις πιέσεις, παίρνοντας το δρόμο της διόρθωσης. Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν όλοι οι βασικοί δείκτες, μεγάλες απώλειες υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχές.

Οι εν δυνάμει πωλητές και τα funds του short selling «πήραν το πάνω χέρι» στη συνεδρίαση της Παρασκευής και φαίνεται ότι θα έχουν πλέον τον πρώτο λόγο  στην περαιτέρω πορεία  του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Η μάχη χάθηκε στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έδιναν μέχρι τώρα τον τόνο στις συναλλαγές και ήταν η λοκομοτίβα της αγοράς.

Η… πρόχειρη δικαιολογία είναι οι καθυστερήσεις και οι εμπλοκές που σημειώνονται στο θέμα του νέου νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα έχει σημαντική επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών.

Όμως η πραγματική αιτία για τη διόρθωση είναι οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών και η γενική πεποίθηση ότι έχει ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος ανόδου – άρα ακολουθεί μία διόρθωση , σκόπιμη και αναγκαία για να αναζωογονηθεί η αγορά και να εισρεύσει φρέσκο χρήμα.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής. Όμως το αγοραστικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι μετατοπίζεται σε εμποροβιομηχανικά blue chips, που κάλυψαν σήμερα πάνω από τα 2/3 της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά παραμένει σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης και διαμόρφωσης νέων ισορροπιών. Μεταβλητότητα αναμένεται και την επόμενη εβδομάδα, με δοκιμασία  αντοχών και στηρίξεων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκίνησε με αξιόλογα κέρδη σε μεγάλη γκάμα μετοχών. Μετά τις 2:00 οι δείκτες πήραν σαφή καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς υπό την πίεση ρευστοποιήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε υψηλό +0,71% στις 723 μονάδες και τερμάτισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, στις 708,24 μονάδες με απώλειες 1,35%.
Ο FTASE25 έχασε 0,92%, κλείνοντας στις 1.849,40 μονάδες.

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 6,22%, ενώ αρχικά πήγε +1,31% και -0,81%. Θετικό πρόσημο διατήρησε οριακά μόνον η Attica Bank (+0,1%). Πρώτη σε απώλειες η Εθνική, που έχασε 7,5%. Alpha -7%, Πειραιώς -6,2%, Eurobank -4%.  
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +1,9%, Motor Oil +1,7%, Coca-Cola +1,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,9%.

Στον αντίποδα Ελάκτωρ -2,7%, Μυτιληναίος και Grivalia -2,5%, ΔΕΗ -2,1%, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ -1,2%.

Στα mid caps Νηρέας +4,8%,  Ικτίνος +3,2% Στη μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται το ράλι του Μουζάκη (+6%), που καταγράφει άνοδο 65% τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Διαβάστε επίσης