ΕΥΖην

Limitarianism: Τα επιχειρήματα εναντίον του ακραίου πλουτισμού


Την 1η Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τον εκδοτικό οίκο Penguin το βιβλίο της Βελγίδας φιλοσόφου και οικονομολόγου Ίνγκριντ Ρόμπινς “Limitarianism: Τα επιχειρήματα εναντίον του ακραίου πλουτισμού”. Σε αυτό το βιβλίο η Ρόμπινς παρουσιάζει την πολιτική και οικονομική έννοια του Limitarianism, εξηγώντας γιατί πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα ανώτατο όριο στη συγκέντρωση πλούτου από ένα άτομο και γιατί κανένας πάνω στη γη δεν “αξίζει” να είναι βαθύπλουτος.

Ο εκδοτικός οίκος δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του μια αντιπροσωπευτική σύνοψη του βιβλίου:

«Όλοι παρατηρούμε πότε οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι: όταν υπάρχουν περισσότεροι άστεγοι στους δρόμους και οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων αρχίζουν να αυξάνονται. Αλλά αν οι πλούσιοι γίνουν πλουσιότεροι, δεν βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στη δημόσια σφαίρα και, για τους περισσότερους από εμάς, δεν αλλάζει η καθημερινότητά μας. Ή τουλάχιστον, όχι άμεσα.

Σε αυτή την εκπληκτική, εντυπωσιακή παρέμβαση, η παγκοσμίως κορυφαία φιλόσοφος και οικονομολόγος Ingrid Robeyns εκθέτει την πραγματική έκταση του προβλήματος του πλουτισμού, το οποίο τα τελευταία πενήντα χρόνια βγήκε, αθόρυβα, εκτός ελέγχου. Από ηθική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και ψυχολογική άποψη, η Ίνγκριντ Ρόμπινς καταδεικνύει ότι ο ακραίος πλούτος δεν είναι μόνο αδικαιολόγητος, αλλά και επιβλαβής για όλους μας - συμπεριλαμβανομένων των πλουσίων.

Στη θέση του σημερινού μας συστήματος, η Robeyns προσφέρει μια εκπληκτικά σαφή εναλλακτική: το Limitarianism. Η απάντηση σε τόσα πολλά από τα προβλήματα που θέτει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός - και η ευκαιρία για έναν πολύ καλύτερο κόσμο - βρίσκεται στο να τεθεί ένα απαράβατο όριο στον πλούτο που μπορεί να συσσωρεύσει κάθε άτομο. Γιατί κανείς δεν αξίζει να είναι εκατομμυριούχος. Ούτε καν εσύ.»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις