Χρηστικά

Σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια αδειάζει το καλάθι, στροφή στην ιδιωτική ετικέτα


«Πληθωριστική» αύξηση πωλήσεων 8,7% στο οργανωμένο λιανεμπόριο δείχνει η έκθεση της NielsenIQ

Ο επίμονος πληθωρισμός και δη η ακρίβεια στα τρόφιμα – είδη πρώτης ανάγκης, έχει αλλάξει άρδην τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Οι τελευταίοι αναζητούν τις χαμηλότερες τιμές και τις προσφορές στα προϊόντα, κυρίως στα τρόφιμα, επιδεικνύοντας αυξανόμενη προτίμηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Οι τιμές στο λιανεμπόριο τροφίμων αλλά και οικιακής χρήσης παραμένουν «τσουχτερές» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με τη NielsenIQ, μετά από την αύξηση ρεκόρ που σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, στο +13,5%, φαίνεται σταδιακά από την αρχή του 2023 να υπάρχει μια αποκλιμάκωση στο ποσοστό αύξησης, παρόλο που συνεχίζει να διατηρείται σε διψήφια επίπεδα (+11,1%, το χρονικό διάστημα από αρχές Απριλίου ως 18 Ιουνίου).

To μείζον ζήτημα, όμως, σχετίζεται με την… αναγκαστική στροφή των καταναλωτών στην αγορά προϊόντων με απόλυτο κριτήριο τη τιμή τους και την ανάλογη προσφορά που θα τα συνοδεύει. Όπως αναφέρει η έκθεση της NielsenΙQ, oι καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν αυξανόμενη προτίμηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία παρότι έχουν αυξήσει σημαντικά τη μέση τιμή πώλησής τους, συνεχίζουν να είναι η πιο φτηνή εναλλακτική στην πλειονότητα των κατηγοριών, έχοντας πλέον φτάσει σε ένα μερίδιο αγοράς στο 24,8%. Το μερίδιο αυτό μάλιστα, ειδικότερα για την μεγάλη κατηγορία των προϊόντων οικιακής φροντίδας, είναι αρκετά πιο υψηλό, έχοντας φτάσει στο 35,2%, σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ' ότι ήταν στο κλείσιμο του 2022. 

Την ίδια στιγμή λιανέμποροι και προμηθευτές εντείνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθειά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί προσφέροντας στους αγοραστές όλο και περισσότερες προσφορές, με το ποσοστό προωθητικής έντασης στην αγορά να έχει φτάσει για το πρώτο εξάμηνο του έτους το εντυπωσιακό ποσοστό του 69,3% για τα επώνυμα FMCG προϊόντα.

Πληθωριστική ανάπτυξη, στο -2,5% οι πωλήσεις

Πάντως το πρώτο εξάμηνο του 2022, συνεχίστηκε η πληθωριστική ανάπτυξη για το λιανεμπόριο.  Συγκεκριμένα, η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών) κινήθηκε θετικά σε αξία στο +8,7% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 (στοιχεία YTD έως 02 Ιουλίου 2023), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

H τάση αυτή, σύμφωνα με την NielsenIQ, οδηγείται κυρίως από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+9,2%) όσο και τα τυποποιημένα (+9,4%), με τα bazaar προϊόντα να εμφανίζουν την πιο μετριοπαθή ανάπτυξη, στο +2,7%, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες FMCG κατηγορίες της οικιακής χρήσης, καθώς και της προσωπικής φροντίδας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων σε αξία, στο +10,6% και +7,8% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις πωλήσεις σε όγκο για το σύνολο των FMCGs (στοιχεία YTD έως 18 Ιουνίου), αυτές παρουσιάζουν αρνητική τάση, στο -2,5% γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς είναι καθαρά πληθωριστική, με την κατανάλωση να περιορίζεται, σύμφωνα με την NielsenIQ.

Όσον αφορά στους διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, την μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα σε τετραγωνικά καταστήματα (Hypermarkets, καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ.), στο +13,4%, γεγονός που οφείλεται, ενδεχομένως στην αυξανόμενη τάση των καταναλωτών να αναζητούν περισσότερες προσφορές, καθώς και πιο χαμηλές/ανταγωνιστικές τιμές.

Ο τουρισμός δίνει ώθηση

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών ο τουρισμός φαίνεται ήδη να έχει τονώσει σημαντικά την αγοραστική δυναμική της περιφέρειας, με αποτέλεσμα οι περιοχές της Κρήτης, αλλά και της Πελοποννήσου να εμφανίζουν τις πιο θετικές τάσεις ανάπτυξης (+14,2% και +10,0% αντίστοιχα).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα