Τράπεζες

ΛΕΠΕΤΕ: Τι προτείνει τώρα η Εθνική Τράπεζα


Μόνιμη ένταξη των 16.500 συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ ζήτησε η διοίκηση Μυλωνά

Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για τις επικουρικές συντάξεις της Εθνικής Τράπεζας δημιουργεί η πρόταση που κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, στη σημερινή συνάντηση διαλόγου στο υπουργείο Εργασίας, όπου συμμετείχαν οι υφυπουργοί Γ. Ζαββός και Ν. Μηταράκης, εκπρόσωποι των συνταξιούχων και του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συνάντηση, η Εθνική προτείνει μια μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος των επικουρικών συντάξεων, με ένα σχήμα που θα τις διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο με αυτό που προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο Πετρόπουλου, ο οποίος καθιέρωσε προσωρινά (μέχρι να κρίνουν οριστικά το θέμα τα δικαστήρια) παροχές αρκετά χαμηλότερες από αυτές του Λογαριασμού Επικούρησης της τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής προτείνει να ενταχθούν μόνιμα οι 16.500 συνταξιούχοι στο ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή χωρίς να υπάρχει η αίρεση του νόμου Πετρόπουλου, βάσει του οποίου η ένταξη θα ήταν προσωρινή, μέχρι να αποφασίσουν οριστικά τα πολιτικά δικαστήρια για τις διαφορές τράπεζας – συνταξιούχων σχετικά με τον ΛΕΠΕΤΕ.

Παράλληλα, επειδή η παροχή που θα δίνει το ΕΤΕΑΕΠ βάσει τις πρότασης της Εθνικής θα στηρίζεται μόνο στις τακτικές εισφορές που θα πληρώνει η τράπεζα και θα είναι αρκετά χαμηλή, η διοίκηση Μυλωνά προτείνει να δημιουργηθεί ένας νέος ειδικός λογαριασμός επικούρησης, ενδεχομένως με τη μορφή επαγγελματικού ταμείου, ο οποίος θα καλύπτει τη διαφορά με την καταβολή πρόσθετων ποσών από την τράπεζα.

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι η Εθνική εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τις διατάξεις του νόμου Πετρόπουλου για την πληρωμή των ποσών που απαιτούνται για την τμηματική εξόφληση αναδρομικών του 2018.

Διαβάστε επίσης