Τράπεζες

ΛΕΠΕΤΕ: Ξηλώνουν τοv νόμο Πετρόπουλου!


Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία. Απλήρωτα τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σε συνθήκες νέας κρίσης, καθώς 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής δεν έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά που προέβλεπε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Πετρόπουλου, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αρχίζουν αύριο διεργασίες για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που έχει ανακύψει με την αδυναμία του ΛΕΠΕΤΕ να καταβάλλει επικουρικές συντάξεις και την άρνηση της τράπεζας να  καλύψει τη δαπάνη.

Οπως έχει προβλέψει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς,οι διεργασίες αυτές σύντομα θα οδηγήσουν στην αλλαγή του νόμου, τον οποίο έχει προσβάλει η τράπεζα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση της Εθνικής να μην προχωρήσει στην προβλεπόμενη από το νόμο καταβολή προς το ΕΤΕΑΕΠ, ώστε να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τη δεύτερη δόση των αναδρομικών τους, έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών και η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση για να βρεθεί λύση.

Αρνείται να συνεχίσει

Η τράπεζα κατέβαλε τα απαιτούμενα ποσά για να πληρωθούν αναδρομικά οι επικουρικές συντάξεις του 2019, παρότι αμφισβητεί τις διατάξεις του νόμου Πετρόπουλου. Τώρα αρνείται να συνεχίσει τις καταβολές, ώστε να πληρωθούν σε πέντε δόσεις και τα αναδρομικά για το 2018.

Από πλευράς του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη, αναγνωρίζεται ότι «η τράπεζα υποχρεούται να καταβάλει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του 2018 στους συνταξιούχους τμηματικά έως 31/12/2020» και διευκρινίζεται ότι «δεν εκκρεμεί κάποια εγκύκλιος από πλευράς του υπουργείου». Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση της Εθνικής επικαλείται γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων της, που έχουν κρίνει ότι η μοναδική υποχρέωση της τράπεζας είναι να πληρώνει τις αναλογούσες εισφορές των εργαζομένων που μεταφέρθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

Η στάση της κυβέρνησης σε αυτή τη διαμάχη παραμένει ασαφής, καθώς αναγνωρίζει μεν την υποχρέωση της Εθνικής να προχωρήσει στις προβλεπόμενες από το νόμο πληρωμές, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση για την επιβολή της εφαρμογής του νόμου.

Αύριο το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση των δύο αρμόδιων υφυπουργών Ν. Μηταράκη και Γ. Ζαββού, όπου θα εξετασθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Νέος τριμερής διάλογος;

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να αποφασισθεί η εκκίνηση μιας νέας διαδικασίας τριμερούς διαλόγου, ανάμεσα σε κυβέρνηση, Εθνική Τράπεζα και εκπροσώπους των συνταξιούχων, ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος Πετρόπουλου με τρόπο που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μια απαίτηση της Εθνικής, που θα μπορούσε να ικανοποιηθεί χωρίς να σταματήσουν οι πληρωμές προς τους συνταξιούχους και πάντα υπό τη γενική αίρεση ότι για την ουσία της διαφοράς θα αποφασίσουν τα δικαστήρια, είναι να αλλάξουν ορισμένες διατυπώσεις του νόμου Πετρόπουλου, ώστε να γίνει λογιστικά ευνοϊκότερος για την τράπεζα σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό προβλέψεων.

Πάντως, η τράπεζα έχει υιοθετήσει και δημοσιεύσει ήδη στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων α’ εξαμήνου μια πολύ σκληρή νομική γραμμή, αναγνωρίζοντας μόνο την υποχρέωσή της να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές και θεωρώντας ότι όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το νόμο Πετρόπουλου, μεταξύ των οποίων και η καταβολή για τα αναδρομικά, δεν είναι νομικά βάσιμες.

Σκληρή γραμμή Εθνικής

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές καταστάσεις, η τράπεζα θεωρεί ότι τα 36 εκατ. ευρώ που ήδη πλήρωσε ως συμπληρωματική εισφορά για το 2019, βάσει του νόμου, δεν αποτελούν συμπληρωματική εισφορά, αλλά προκαταβολή στο ΕΤΕΑΕΠ και έτσι αναγνωρίζονται στα βιβλία της.

Η τράπεζα τονίζει ότι «δεν έχει αναγνωρίσει έξοδα και προβλέψεις σε σχέση µε τα στοιχεία (β) έως (ε) ανωτέρω (σ.σ.: όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις, πλην των τρεχουσών εισφορών), καθώς η Διοίκηση εκτιµά ότι εν λόγω νομοθετική τροποποίηση, η οποία ορίζει ότι η Τράπεζα αναλαμβάνει δαπάνες σχετικές µε υφιστάμενους συνταξιούχους προς τους οποίους η Τράπεζα θεωρεί ότι δεν έχει καμία υποχρέωση στο πλαίσιο του προηγούμενου καθεστώτος (καθεστώς ΛΕΠΕΤΕ), θα θεωρηθεί αντισυνταγματική απὀ το Συμβούλιο της Επικρατείας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να είναι αρνητικό το τελικό αποτέλεσµα των εκκρεμών αγωγών ενώπιον των Αστικών Δικαστηρίων

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα αναμένει ότι, όποιο ποσὀ καταβλήθηκε ἡ θα καταβληθεί πριν από την έκδοση της απόφασης του Συµβουλίου της Επικρατείας, θα συμψηφιστεί µε μελλοντικές εισφορές προς το ΕΤΕΑΕΠ.

Με αυτή τη σκληρή γραμμή από την τράπεζα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο να ανοίξει η κυβέρνηση μια διαδικασία συναινετικής αναθεώρησης του νόμου Πετρόπουλου, η οποία θα καταλήξει σε πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ή αν αυτές οι πληρωμές θα μείνουν μετέωρες και οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να διεκδικήσουν με δικαστικές ενέργειες την εφαρμογή του νόμου Πετρόπουλου.

Διαβάστε επίσης