Τράπεζες

ΛΕΠΕΤΕ: Με νόμο περνούν στο ΕΤΕΑΕΠ οι συνταξιούχοι!


Τι δήλωσε ο Π. Μυλωνάς στους αναλυτές, τι συζητείται στο παρασκήνιο για τη νομοθετική ρύθμιση

Νομοθετική ρύθμιση για να μεταφερθούν στο ενιαίο επικουρικό του Δημοσίου διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση η διοίκηση της Εθνικής, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών.

Ερωτηθείς για το θέμα από αναλυτή, ο κ. Μυλωνάς απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, αλλά επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για να βρούμε μια λύση, που ουσιαστικά θα μεταφέρει τις επικουρικές συντάξεις στο κρατικό επικουρικό ταμείο. Συζητούμε τις λεπτομέρειες για το τι μπορεί να συνεπάγεται για την τράπεζα αυτή η λύση. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, δεν θα ήθελα να μαντέψω ποια ακριβώς θα είναι η λύση που θα δοθεί, αλλά θα είναι μια μεταφορά όλων των συνταξιούχων στο κρατικό ταμείο επικουρικών συντάξεων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της τράπεζας.

Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε, μέχρι πρόσφατα, το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ ως ένα διμερές πρόβλημα μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας και των εργαζομένων και συνταξιούχων της. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε καλέσει από το βήμα της Βουλής με αρκετή αυστηρότητα τις δύο πλευρές, τον Οκτώβριο του 2017, να κάνουν όση προσπάθεια χρειάζεται για να φθάσουν σε μια συμφωνία.

Όμως, από τότε έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι, καθώς η τράπεζα διέκοψε, στα τέλη του 2017, τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του λογαριασμού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η καταβολή των επικουρικών συντάξεων και να προσφύγουν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια.

Όπως έχει τονίσει το Σin, οι αποφάσεις που έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί, σε πρώτο βαθμό, δικαιώνουν τους συνταξιούχους και δείχνουν ότι είναι πολύ αυξημένη η πιθανότητα να ηττηθεί οριστικά η τράπεζα, με την έκδοση μιας δευτεροβάθμιας, τελεσίδικης απόφασης.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρέμβει το συντομότερο, καθώς μια οριστική δικαστική ήττα της τράπεζας, που θα την υποχρεώνει να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ, θα ανατρέψει τις παραδοχές, στις οποίες βασίσθηκε ο ισολογισμός του 2017. Ότι, δηλαδή, ο ΛΕΠΕΤΕ είναι λογαριασμός εγγυημένων εισφορών και όχι εγγυημένων παροχών, άρα η υποχρέωση της τράπεζας εξαντλείται στην πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών.

Αν συντελεσθεί τέτοια ανατροπή, η τράπεζα θα βρεθεί μπροστά σε μια τεράστια, ετήσια επιβάρυνση, άνω των 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα πλήξει πολύ σοβαρά την κερδοφορία της.

Με αυτά τα δεδομένα, η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά με νόμο των συνταξιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών φαίνεται πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η τράπεζα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση, εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά στο ΕΤΕΑΠ, να αλλάξει και τη ρύθμιση του 2005, βάσει της οποίας αποκλείσθηκαν από τον ΛΕΠΕΤΕ οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το έτος αυτό. Με αυτό τον τρόπο, ο "νέος" ΛΕΠΕΤΕ θα έχει ως πόρους όχι μόνο τις εισφορές των "παλαιών" εργαζομένων, αλλά και των "νέων", ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές δυνατότητες για την καταβολή παροχών στους συνταξιούχους και να αποφευχθεί μια δραματική μείωση των αποδοχών τους.

Πάντως, η προώθηση αυτής της λύσης εξακολουθεί να προσκρούει σε ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως από τους συνταξιούχους, παρότι ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις του Συλλόγου Εργαζομένων δέχονται να την συζητήσουν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα