Οικονομία

Λέιν: Ο πληθωρισμός πλησιάζει σε κορύφωση - Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων


Την πεποίθηση πως η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι κοντά στην κορύφωσή της, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza, ενώ σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το bloomberg, ο  επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ δήλωσε ότι "είναι μάλλον πολύ νωρίς για να αποφανθούμε" εάν ο πληθωρισμός κορυφώνεται, "αλλά θα ήμουν λελογισμένα σίγουρος να πω ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωσή του" και πρόσθεσε πως "αν βρίσκεται ήδη στην κορύφωση ή αν θα την φτάσει στις αρχές του 2023, αυτό είναι ακόμα αβέβαιο".

Σχετικά με τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης που άρχισε η Federal Reserve, επεσήμανε ότι "αναμένουμε πως θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά έχουν γίνει ήδη πολλά" και συμπλήρωσε πως "το σημείο εκκίνησης είναι διαφορετικό πλέον. Έχουμε ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κλίμακα αυτού που έχουμε ήδη κάνει".

Για τις τιμές καταναλωτή, ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα μπορούσε "να αποκλείσει κάποιον επιπλέον πληθωρισμό στις αρχές του επόμενου έτους", αναφέροντας  ότι "μόλις περάσουμε τους πρώτους μήνες του 2023, αργότερα εντός του 2023 -- την άνοιξη ή το καλοκαίρι -- θα δούμε μια σημαντική πτώση του ρυθμού πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, το ταξίδι του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα πίσω στο 2% θα πάρει χρόνο".

Ερωτηθείς εάν ο πληθωρισμός μπορεί να πέσει στο 6%-7% το 2023, δήλωσε ότι "η πρώτη μείωση από τα σημερινά εξαιρετικά υψηλά θα είναι περίπου σε αυτό το επίπεδο" και θα ακολουθήσει περαιτέρω επιβράδυνση και πρόσθεσε ότι "πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πληθωρισμού", είπε ο Φ. Λέιν, επισημαίνοντας τις μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις στους μισθούς τα επόμενα τρία χρόνια.

"Γι’ αυτό θα χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου να επιστρέψουμε στο στόχο μας του 2%. Έτσι οι δευτερογενείς επιπτώσεις θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό το επόμενο έτος και το 2024", κατέληξε ο Λέιν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα