Ελλάδα

Οι αποφάσεις του Eurogroup αλλάζουν το τοπίο στις ενεργειακές επιδοτήσεις


Η γενική κατεύθυνση των αποφάσεων του Eurogroup προς τις χώρες, ενόψει του 2023, είναι να τεθεί φραγμός στα  οριζόντια μέτρα στήριξης και να γίνονται μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις στις ευπαθείς ομάδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει  η «οδηγία» για τις ενεργειακές επιδοτήσεις, για τις οποίες οι ευρωπαϊκές χώρες και προφανώς η Ελλάδα, προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος  των πακέτων στήριξης.

Επί της ουσίας, βάσει των προτάσεων του Εurogroup, αλλάζει πλήρως το τοπίο για τις ενεργειακές επιδοτήσεις, που δεν θα αποδίδονται σε όλους. Το Eurogroup προτείνει την υιοθέτηση ενός καλά βαθμονομημένου μοντέλου τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο: οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή, ενώ για την κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας, θα ισχύουν οι τιμές της αγοράς. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εφόσον ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση υπερβεί το εν λόγω ποσοστό κατανάλωσης, δεν θα μπορεί να λαμβάνει επιδότηση. Στην Ελλάδα το σύστημα που εφαρμόζεται προβλέπει μεν μείωση της επιδότησης όσο αυξάνεται η κατανάλωση, ωστόσο το κράτος δεν σταματά να αποδίδει την επιδότηση.

Το Eurogroup, μάλιστα, επισημαίνει στη χθεσινή του ανακοίνωση, ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει σταδιακά να αποσύρουν τα οριζόνται καθώς μειώνονται οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας. «Πολλά από τα μέτρα στήριξης που ισχύουν επί του παρόντος πρόκειται να λήξουν στις αρχές του επόμενου έτους. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε την απάντηση της δημοσιονομικής μας πολιτικής σε σχέση με την ενεργειακή στήριξη στη ζώνη του ευρώ και θα συζητήσουμε περαιτέρω μια κοινή προσέγγιση για τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης κατάλληλων τρόπων μείωσης της στήριξης, στις προσεχείς συνεδριάσεις μας», τονίζουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα