Επιχειρήσεις

ΛΑΡΚΟ: Νέα παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών


Νέα παράταση, για τις 31 Μαρτίου, για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ, έδωσαν ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής. Η κατάθεση των φακέλων, βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, θα γινόταν σήμερα, ωστόσο, αποφασίστηκε η παράταση, λόγω και των σοβαρών εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας απόλυσης των εργαζομένων).

Το ΤΑΙΠΕΔ, που ως εκπρόσωπος του Δημοσίου κατέχει το 55,2% της επιχείρησης, «τρέχει» τον έναν από τους δύο διαγωνισμούς πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ (μεταλλείο και μεταλλουργία Λάρυμνας). Ο δεύτερος διαγωνισμός που είναι υπό την ευθύνη του ειδικού διαχειριστή, αφορά στην πώληση  τριών μεταλλείων σιδηρονικελίου.

Στους όρους των δύο διαγωνισμών έχει τεθεί ρήτρα (shoot-out) που δίνει στον προτιμώμενο επενδυτή του ενός διαγωνισμού τη δυνατότητα να πλειοδοτήσει και στον δεύτερο. Καθώς όμως δεν προκύπτει καμία δέσμευση, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατακερματισμού της ιστορικής μεταλλουργίας, δηλαδή της πώλησης μόνον των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και τη μεταφορά των μεταλλευμάτων προς επεξεργασία στο εξωτερικό - πράγμα που θα οδηγούσε πρακτικά σε οριστικό κλείσιμο της μεταλλουργίας.

Στην πρώτη λίστα υποψηφίων επενδυτών υπήρχαν εταιρείες που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν μόνον τα μεταλλεία και να μεταφέρουν το μετάλλευμα προς επεξεργασία σε μονάδα που διαθέτουν στα Σκόπια. Τώρα η λίστα των διεκδικητών έχει συρρικνωθεί και περιλαμβάνει μόνον τρία επιχειρηματικά σχήματα: Την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ελβετική AD Holdings, τον όμιλο Μυτιληναίου και την η ιρλανδο-βρετανική Commodity & Mining Insight.

Αμφίβολο όμως είναι αν και οι τρεις θα εμφανιστούν στην τελική φάση του διαγωνισμού, καταθέτοντας δεσμευτικές προσφορές.  Αντίθετα, ενδέχεται να κατατεθεί προσφορά από επιχειρηματικό σχήμα ισραηλινών συμφερόντων, μέσω ελβετικής εταιρείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΛΑΡΚΟ