Πολιτική

Κυβερνητικό διαζύγιο: Οι νέες ισορροπίες και η μάχη του Μαξίμου για τους 151


Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, όλα τα βλέμματα στην επερχόμενη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε ποιους ποντάρει το Μαξίμου

Το κυβερνητικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ είναι γεγονός. Επισφραγίστηκε με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης. Το πολιτικό θερμόμετρο εκτοξεύεται στα ύψη και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επόμενη ημέρα, στην επερχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης και στις πιθανότητες που έχει το Μαξίμου να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές.

Το Sin έγραφε τις προηγούμενες ημέρες, ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι όδευαν προς ένα συναινετικό διαζύγιο ή προς την ολική ρήξη. Αυτό που προέκυψε τελικώς, από τις σημερινές τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου και την αντίδραση του πρωθυπουργού, έχει περισσότερες αναφορές στο δεύτερο σενάριο. Ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ, συνέδεσε απόλυτα την ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών και έθεσε ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή αναφορικά με την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή.

Όσοι συντάσσονται στη γραμμή Καμμένου θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα πράξουν οι δύο βουλευτές του κόμματος, 'Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης που κατέχουν υπουργικούς θώκους. Οι δύο τελευταίοι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τις προτροπές Καμμένου, ο οποίος τους προειδοποίησε με διαγραφή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ».

Ιδιάζουσες περιπτώσεις για το «στρατόπεδο» των ΑΝ.ΕΛ είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Ο πρώτος έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ ο δεύτερος δηλώνει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να ρίξει την κυβέρνηση. 

Η μάχη για τους 151 - Οι σίγουροι, οι αντάρτες των ΑΝ.ΕΛ και το Ποτάμι

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του τάσσεται υπέρ των «καθαρών λύσεων» και ως εκ τούτου είχε απορρίψει εν τη γενέσει τη λύση της ψήφου ανοχής, στρεφόμενος εξ΄ ολοκλήρου προς την αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης, με 151 βουλευτές. 
Το Μαξίμου έχει ξεκινήσει ήδη την αριθμητική καταγραφή των δεδομένων, ενόψει της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης. Στους σίγουρους συγκαταλέγονται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, καθώς και η αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Προς την υπερψήφιση της ψήφου εμπιστοσύνη κλίνουν τα δύο υπουργικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ, που αρνούνται πεισματικά να συναντήσουν ή να επικοινωνήσουν με τον Πάνο Καμμένο. Ο λόγος για την υπουργό Τουρισμού 'Ελενα Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

'Αγνωστος Χ παραμένει ο Κώστας Ζουράρις, που μένει να διαφανεί αν θα πειθαρχήσει στην εντολή Καμμένου.

Ζωτικής σημασίας για την επερχόμενη ψηφοφορία είναι η στάση που θα κρατήσουν βουλευτές του Ποταμιού. Ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο επιμένουν πως δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση. 

Δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο θετικής ψήφου προς την κυβέρνηση από πρόσωπο που ανήκει στην ευρύτερη κεντροαριστερά, κάτι που εξετάζει με ενδελεχή προσοχή το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα