Πολιτική

Κύπρου: Μειωμένες οι προσδοκίες για την επιτυχία του σχεδίου εθελούσιας εξόδου


 Μειωμένες είναι οι προσδοκίες της διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επιτυχία του σχεδίου εθελούσιας εξόδου, η προθεσμία του οποίου λήγει σήμερα.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τα κεντρικά γραφεία της BOCY στην Αγία Παρασκευή είναι ότι μέχρι χθες το απόγευμα ο αριθμός των υπαλλήλων που έχει ενταχθεί στο σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στους αρχικούς στόχους που έχει θέσει η Τράπεζα. Διαρρέουν επίσης σκέψεις για νέα επέκταση και βελτίωση του σχεδίου, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως.

Η διοίκηση, που ανακοίνωσε χθες ζημιές 438 εκατ., έθεσε ως στόχο να φύγουν μέσω του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης με χαριστικές αποζημιώσεις μεταξύ 200- 300 υπαλλήλων.

Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί προς το προσωπικό στις 5 Φεβρουαρίου με ισχύ 15 ημερών και έληγε την περασμένη Παρασκευή.

Λόγω της μειωμένης ανταπόκρισης που υπήρξε εκ μέρους του προσωπικού, η διεύθυνση της Τράπεζας, η οποία στοχεύει στη μείωση του εργατικού κόστους γύρω στο 10% με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αποφάσισε να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του σχεδίου για άλλες πέντε εργάσιμες μέρες.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, η BOCY με εγκύκλιο της είχε πληροφορήσει το προσωπικό, ότι η παράταση είχε κριθεί απαραίτητη, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στο προσωπικό της Τράπεζας για να αξιολογήσει περαιτέρω την τελική του απόφαση.

Δεκάδες υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου στο χρονικό διάστημα της ισχύος του σχεδίου εθελούσιας εξόδου προέβησαν σε καταγγελίες προς την ΕΤΥΚ, ισχυριζόμενοι ότι είχαν υποστεί πιέσεις από διευθυντικά στελέχη να αποδεχθούν το σχέδιο, υποδεικνύοντας του, με βάση τους ισχυρισμούς, ότι στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος της Τράπεζας οι εν λόγω υπάλληλοι δεν έχουν συμμετοχή, ούτε προοπτικές ανέλιξης.

Πριν λίγες μέρες η ηγεσία της ΕΤΥΚ είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι καταγγελίες μελών της.

Επιπρόσθετα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Τράπεζας εξέφρασαν διάφορες απόψεις επί χάρτου σε σχέση με τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Τράπεζα, στην περίπτωση κατά την οποίαν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με βάση το σχέδιο εξόδου.

Οι προθέσεις της Τράπεζας δεν έχουν γίνει γνωστές επισήμως.

Αυτό που είχε διαρρεύσει ευρέως το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν ότι η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, είχε κάνει σκέψεις να προχωρήσει με σχέδιο πλεονασμού, κάτι το οποίο αποτράπηκε με παρέμβαση αρμοδίων αξιωματούχων με το φόβο ότι το κρατικό ταμείο πλεονασμού ενδεχομένως να ετίθετο σε κίνδυνο αν προέκυπτε θέμα μαζικού πλεονασμού για μερικές εκατοντάδες υπαλλήλους της BOCY.

Ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της BOCY Μιχάλης Περσιάνης είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο του Άστρα ότι για την Τράπεζα Κύπρου υπάρχουν και επόμενα βήματα αν αποτύχει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, αποφεύγοντας να τα συγκεκριμενοποιήσει. Απέρριψε ισχυρισμούς για πλεονασμό 1500 υπαλλήλων λέγοντας ότι αν φύγει ένα τόσο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων «θα κλείσει η Τράπεζα» γιατί είναι απαραίτητοι.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων χαριστική αποζημίωση με μέγιστο ποσό €200 χιλ. Η καταβολή εφάπαξ χαριστικής αποζημίωσης θα είναι κλιμακωτή με βάση τα χρόνια υπηρεσίας του υπαλλήλου που θα ενταχθεί στο σχέδιο.

Παραχωρείται 0,5 μηνιαίος μισθός ανά χρόνο υπηρεσίας για τα πρώτα 15 χρόνια, 0,75 μηνιαίος μισθός για κάθε χρόνο υπηρεσίας από τα 16-30 έτη και για τα υπόλοιπα χρόνια υπηρεσίας (πέραν των 30 χρόνων) 1,25 μηνιαίοι μισθοί για κάθε 1 χρόνο υπηρεσίας.

Επιπλέον θα δοθούν σε όλους 4 μηνιαίοι μισθοί. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μόνιμα μέλη του προσωπικού της τράπεζας και όλων των θυγατρικών εταιρειών τα οποία έχουν υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους και αφυπηρετούν το 2017 και μετά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις