Χρηστικά

ΑΑΔΕ: Νομοθετική ρύθμιση για το ξεμπλοκάρισμα λογαριασμών των οφειλετών


Νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού οφειλετών ύστερα από κατάσχεση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έχει ετοιμάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η ρύθμιση αυτή αφορά τους φορολογούμενους που χρωστάνε στην εφορία και θα μπορούν να αποδεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με την προϋπόθεση να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των χρεών τους και να είναι συνεπείς σε αυτή, δηλαδή να καταβάλλουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης.

Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 1.500 ή 2.000 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 8.500 ευρώ. Η Εφορία βάζει χέρι στον τραπεζικό του λογαριασμό ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης είχε 2.000 ευρώ. Επειδή ο λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, η Εφορία τράβηξε το ποσό των 750 ευρώ, αφού τα 1.250 είναι ακατάσχετα. Ο λογαριασμός έχει πλέον κλειδώσει και ο φορολογούμενος-οφειλέτης δεν μπορεί να τον κινήσει, ενώ οποιοδήποτε ποσό μπαίνει στον λογαριασμό αμέσως κατάσχεται.

Με τη ρύθμιση που προωθείται εάν ο φορολογούμενος υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση και ξεκινήσει να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις θα ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο του λογαριασμού του. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης και με την καταβολή 750 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ποσό ύψους 2.250 ή 3.000 ευρώ. Κάθε επόμενο μήνα, όσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού θα διευρύνεται.

Στα ύψη οι οφειλές

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 3,9 εκατ. φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

Σε 1,1 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών, η κατασχέσεις εισοδημάτων στα χέρια τρίτων (π.χ. ενοικίων, απαιτήσεων από πελάτες) και η κατάσχεση ακινήτων.

Οι «έξυπνες» κινήσεις
Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποφύγουν τελικά τις κατασχέσεις με μερικές έξυπνες κινήσεις όπως:

  • Πληρωμή έναντι της οφειλής περιοδικά, εκτιμάται ότι ο φορολογούμενος κάνει προσπάθεια αποπληρωμής και δεν προχωρούν σε επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και το ύψος των τακτικών καταβολών
  • Ρύθμιση της οφειλής με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων
  • Εξόφληση της οφειλής με τη χρήση πιστωτικών καρτών που δίνουν τη δυνατότητα άτοκων δόσεων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα