Πολιτική

Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο για τις εξελίξεις στη θεραπεία της Νόσου Αλτσχάιμερ


 Ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου το 14ο διεθνές συνέδριο με θέμα «Εξελίξεις στη Θεραπεία της Νόσου του Αλτσχάιμερ» («Advances in Alzheimer Therapy»), που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα. Έμφαση δίνεται στις καλύτερες προληπτικές στρατηγικές, καθώς και στην ανάλυση όλων των νεών δεδομένων για τη νόσο και τις θεραπευτικές επιλογές της. 

Όπως έχουν δείξει αρκετές ευρωπαϊκές μελέτες, η συχνότητα κρουσμάτων άνοιας (αριθμός νέων περιπτώσεων ανά έτος) ή/και ο επιπολασμός (αριθμός ασθενών που υποφέρουν αυτή τη στιγμή από τη νόσο) μειώθηκαν έως και κατά 30%, λαμβανομένων υπόψη των αλλαγών στην ηλικία του πληθυσμού. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν νέα στοιχεία από τη μελέτη πληθυσμού του Framingham στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν στοιχεία από την κλινική μελέτη FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability - Φινλανδική Γηριατρική Παρεμβατική Μελέτη για την Αποτροπή της Γνωστικής Εξασθένησης και Αναπηρίας), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. 

Η έρευνα εξέτασε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη μείωση του αγγειακού κινδύνου και είναι η πρώτη προοπτική μελέτη που καταδεικνύει ότι η γνωστική λειτουργία μπορεί να προστατευθεί. Ο κύριος ερευνητής της μελέτης θα μιλήσει για τα πρόσφατα αποτελέσματα της. 

Επίσης, αναφορά θα γίνει σε νέες κλινικές δοκιμές ανοσοποίησης σε πρώιμα και προκλινικά στάδια της πλέον κοινής μορφής της νόσου του Αλτσχάιμερ που βρίσκονται στη φάση III. Ορισμένες εξ αυτών δείχνουν θετικές ενδείξεις, ιδίως όσον αφορά τη χρήση της αντουκανουμάμπης σε μορφή εμβολίου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νέα δεδομένα σε κλινικές επεμβάσεις με βάση το γονίδιο APOE4 με τη χρήση βεξαροτένης που δεν φαίνεται να υποστηρίζουν την ιδέα μειωμένης Α-βήτα στον εγκέφαλο και βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Θα συζητηθούν επίσης αρκετές εναλλακτικές υποθέσεις για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, όπως: πρωτεομική εξάπλωση, αλλά και άλλες που βασίζονται στην τοξικότητα της ινσουλίνης, το εντερικό μικροβίωμα και τη δυσλειτουργία των μετάλλων.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις