Αγορές

Ξεκίνησε νέο ράλι στο χρηματιστήριο - Τράπεζες +5,5%!


Δυό-τρεις μέρες έμεινε στα "pits" το ΧΑ για τεχνικές διορθώσεις, πήρε καύσιμα και το ράλι ξεκίνησε πάλι, δικαιώνοντας όσους ποντάριζαν τις προηγούμενες μέρες σε περαιτέρω άνοδο.

Κόντρα στο κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατεί διεθνώς και στη γκρίζα εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ παίρνουν την ανηφόρα, καταγράφοντας σήμερα σημαντικά κέρδη. Η ανοδική κίνηση συνοδεύτηκε από έντονη συναλλακτική κίνηση και αξιόλογο τζίρο - περίπου 78,3 εκατ. ευρώ, συν 4,3 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Οι ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών έχουν περιορισθεί, οι πιέσεις απορροφήθηκαν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και στη συνέχεια το αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησε σε ανάκαμψη της τραπεζικές μετοχές, που είχαν βρεθεί πρόσκαιρα στο κόκκινο.

Βελτιωμένη η συνολική εικόνα στο ταμπλό, καθώς στην κούρσα συμμετέχουν τα εμποροβιομηχανικά blue chips, που πήραν από χθες τη σκυτάλη, αντισταθμίζοντας τις (χθεσινές) απώλειες των τραπεζικών μετοχών.

Θετική επίδραση στην αγορά είχαν τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσαν πολλές μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.Στη βελτίωση του κλίματος συμβάλλουν και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις, αλλά η εικόνα άλλαξε πολύ γρήγορα. Από τις 11:00 οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, στις 13:00 έκαναν και την τελευταία ώρα πήραν νέα ορμή, τερματίζοντας σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έγραψε αρχικά -0,39% στις 702,48 μονάδες.  Ανακάμπτοντας στη συνέχεια και τώρα να σημειωθούν ουσιώδεις διακυμάνσεις, τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 726,92  με κέρδη 3,08%.

Ανοδο 3,34% σημείωσε ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 1.725,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης από -1,46% πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα στο +5,87% και έκλεισε +5,47%. Πειραιώς +7,7%, Alpha +7,1%, Attica +6,2%, Εθνική +5,1%, Eurobank +3,8%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εκτός της Coca-Cola (-0,6%). Πρώτη η Motor Oil με +6,4%. Ακολούθησαν Φουρλής +5,7%, Ελλάκτωρ +5,4%, ΟΠΑΠ +5,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +4,1%, ΔΕΗ +4%,ΕΧΑΕ +3,8%.

Στα mid caps Intracom +5,2%, Autohellas +4%, Πλαίσιο και Αβαξ +3,1%, MIG +3%, Ιντρακάτ +2,7%. Στο κόκκινο μόνον Κρι-Κρι -1,2%, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης -0,5%.

Διαβάστε επίσης