Αγορές

Η σκυτάλη στα blue chips, μένουν πίσω οι τράπεζες


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από πέντε ημέρες αμφιταλαντεύσεων που ακολούθησαν το εντυπωσιακό ράλι των πρώτων εβδομάδων του Νοεμβρίου. Οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών προκαλούν πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, που έχασαν και σήμερα έδαφος, καταγράφοντας αθροιστικές απώλειες 3,5% στο διήμερο. Εντούτοις οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν ανοδικά με κινητήριο μοχλό τα εμποροβιομηχανικά blue chips, συντηρώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς.

"Γκρίζα" εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες κινήθηκαν σταθεροποιητικά με οριακές απώλειες, εν αναμονή διορθωτικής κίνησης της Wall Street. Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνεται: Μετά το νέο ιστορικό υψηλό που σημείωσε χθες, ο Dow Jones κινείται πτωτικά χάνοντας περίπου 0,5% αυτή την ώρα.

Οσον αφορά το ΧΑ, στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι το καθοδικό "γύρισμα" του ΧΑ αποτελεί αναμενόμενη φυσιολογική εξέλιξη, μετά από 4 εβδομάδες ανόδου που απέφερε πάνω από +70% στις τραπεζικές μετοχές και κέρδη της τάξεως του 25% σε πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips και mid caps. Προς το παρόν φαίνεται ότι αδύναμο κρίκο αποτελούν οι τράπεζες, ενώ οι διορθώσεις πραγματοποιούνται ενδοσυνεδριακά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η η αγορά θα εμφανίσει αυξανόμενη μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες, με ανοιχτό κάθε ενδεχόμενη όσον αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη, αλλά οι βασικοί δείκτες πήραν γρήγορα πτωτική κατεύθυνση, χάνοντας συνεχώς έδαφος, και κατέγραψαν χαμηλά ημέρας στις 12:30. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση, η οποία περιόρισε τις απώλειες και συνεχίσθηκε μέχρι το κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +0,94% (709,44 μονάδες) μέχρι -0,59% (698,67). Τερμάτισε στις 705,21 μονάδες, με άνοδο 0,34%.

Μικρή άνοδο 0,14% σημείωσε ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.669,79 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε +1,47%, βυθίστηκε σταδιακά μέχρι -3,94% και τερμάτισε με απώλειες 2,28%.

Με θετικό πρόσημο Εθνική (+03%) και Τρ. Ελλάδος (+0,4%). Στο κόκκινο Πειραιώς -4,7%, Alpha -3,2%, Eurobank -2,6%, Attica Bank -2%,

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Motor Oil με +6%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ +5, ΔΕΗ +4,5%, ΕΥΔΑΠ +2,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2%, Φουρλής +1,7%, ΕΛΠΕ καιΤιτάν +1,2%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -2,9%, Coca-Cola -1,3%, Βιοχάλκο -0,8%

Διαβάστε επίσης