Οικονομία

Ξέφυγε από κάθε έλεγχο ο πληθωρισμός - Κινείται προς 12% τον Μάιο!


Σύμφωνα με τη Eurostat ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,7% και ο εθνικός πληθωρισμός θα είναι μία μονάδα παραπάνω

Νέα έκρηξη των ακρίβειας και του πληθωρισμού προαναγγέλλουν η Eurostat αλλά και οι τιμές χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων, εξέλιξη που φέρνει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, τα οποία βιώνουν πρωτοφανή συρρίκνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 10,7% τον Μάιο, από 9,1% που ήταν τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, ο οποίος έχει διαφορετική μεθοδολογία υπολογισμού, σε σχέση με τον εθνικό πληθωρισμό και συνήθως ο ΕνΔΤΚ είναι χαμηλότερος του εθνικού πληθωρισμού.

Τον Απρίλιο για παράδειγμα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν 9,1% και ο εθνικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε μία μονάδα παραπάνω, στο 10,2%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εθνικός πληθωρισμός του Μαΐου θα κινηθεί προς το 12%, που αποτελεί νέο αρνητικός ρεκόρ και γυρίζει την οικονομία 30 χρόνια πίσω.

Στην εκτίμηση της Eurostat για την εξέλιξη του εναρμονισμένου πληθωρισμού έρχεται να προστεθεί η έκρηξη των τιμών χονδρικής των βιομηχανικών αγαθών, τα οποία ανατιμήθηκαν τον Απρίλιο σχεδόν κατά 50%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 48,8%.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα πετρελαιοειδή κατά 111%, τα μεταλλεύματα κατά 38,3%, ελαστικά και πλαστικά είδη κατά 33,8%, βασικά μέταλλα κατά 33%, χαρτικά κατά 22,1%, ηλεκτρολογικά κατά 15,6%,τρόφιμα κατά 12,6%.

Ψηλά και στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο μέσος πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο τον Μάιο και διαμορφώθηκε στο 8,1% από 7,4% τον Απρίλιο.

Η άνοδος αντανακλά τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις των τιμών της ενέργειας, οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 39,2%.

Ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 7,5% (από 6,3% τον Απρίλιο), τα μη βιομηχανικά προϊόντα 4,2% (από 3,8% τον Απρίλιο) και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 3,5% (από 3,3% τον Απρίλιο).

infla

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις