Αγορές

Ξεφούσκωσαν οι προσδοκίες στο χρηματιστήριο


Μεγαλώνει το "στοίχημα" για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, που βρίσκεται πάλι σε κρίσιμη καμπή εν μέσω αλληλοαναιρούμενων επιδράσεων. Η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών μπαίνουν στη "ζυγαριά" των αποτιμήσεων,   προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα και μεγάλες διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση,που άφησε αρνητικές εντυπώσεις επιτείνοντας την αβεβαιότητα.

 Στον απόηχο της αναβάθμισης από την DBRS, η αγορά ξεκίνησε σήμερα με "ενθουσιασμό"  και οι δείκτες κατέγραψαν μεγάλη άνοδο το πρώτο ημίωρο - ο τραπεζικός πήγε μέχρι +3,34%. Στη συνέχεια επικράτησαν "ψυχραιμότερες" σκέψεις και προβληματισμός, με αποτέλεσμα τα κέρδη να εξανεμισθούν σταδιακά και όλοι οι δείκτες να τερματίσουν στο κόκκινο με σημαντικές απώλειες.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, που βοηθήθηκαν πάντως στο κλείσιμο και στα all auctions με αγοραστικές παρεμβάσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονότι ότι στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες άλλαξαν χέρια 1,64 εκατ.τραπεζικές.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνονται, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους δυνητικούς αγοραστές και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές, αλλά τα funds που ανέμεναν την αναβάθμιση  για να επενδύσουν στο ΧΑ, μπορούν τώρα να περιμένουν ευκαιρίες για αγορές σε χαμηλότερες τιμές.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή. Τις επόμενες μέρες-εβδομάδες στο επίκεντρο της προσοχής θα βρίσκεται το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων από την τεράστια καταστροφή

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, τα οποία γρήγορα εξανεμίστηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +1,84% στις 1.282,65 μονάδες. Μετά από αλλαγές κατεύθυνσης και εναλλαγές προσήμου τερμάτισε στις 1.250,59 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,71%. Η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 1.235-1.230 μονάδες.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,94%, κλείνοντας στις 3.024,41 μονάδες. Κατά 0,71% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,34%, γύρισε στο -3,85% και έκλεισε με απώλειες 2,78%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -4,5%, Εθνική -3,2%, Alpha -2,6%, Eurobank -1,6%, Τρ. Ελλάδος -0,6%, Attica Bank -0,2%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +1,5%, Coca-Cola +1,3%, ΟΠΑΠ και Jumbo +1,2%, Βιοχάλκο +1,1%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,8%, ΟΤΕ +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ΕλβάλΧαλκόρ -2,9%, Quest -2,3%,  ΕΛΠΕ -2%, Λαμδα -1,9%, Μυτιληναίος -1,8%, ΔΕΗ -1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα