Αγορές

"Ελλειμμα στη ζυγαριά" του ΧΑ -Εντονες διακυμάνσεις


Η αναβάθμιση-επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών μπαίνουν στη "ζυγαριά" των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο, που βρίσκεται σε αναζήτηση ισορροπιών με βάση τα νέα δεδομένα. Εντονες διακυμάνσεις σημειώνονται στις δυόμιιση πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

 Στον απόηχο της αναβάθμισης από την DBRS, η αγορά ξεκίνησε σήμερα με "ενθουσιασμό"  και οι δείκτες κατέγραψαν μεγάλη άνοδο το πρώτο ημίωρο - ο τραπεζικός πήγε μέχρι +3,34%. Στη συνέχεια επικράτησαν "ψυχραιμότερες" σκέψεις και προβληματισμός, με αποτέλεσμα τα κέρδη να εξανεμισθούν σταδιακά και ο τραπεζικός δείκτης να βρεθεί στο κόκκινο (-0,59%)

Η μεταβλητότητα και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνονται, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους δυνητικούς αγοραστές και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές, αλλά τα funds που περίμεναν την αναβάθμιση  για να επενδύσουν στο ΧΑ, μπορούν να περιμένουν ευκαιρίες για αγορές σε χαμηλότερες τιμές.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή. Τις επόμενες μέρες-εβδομάδες στο επίκεντρο της προσοχής θα βρίσκεται το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων από την τεράστια καταστροφή

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, τα οποία γρήγορα εξανεμίστηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης  γύρισε αρχικά από +1,84% σε 0,06% (στις 1.260,26 μονάδες). Ακολούθησε ανοδικά αντίδραση και τώρα βρίσκεται στις 1.265,3 μονάδες, κερδίζοντας 0,45%
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,65%, στις 3.072,7 μονάδες. Στο +0,20% ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,34%, γύρισε στο -0,59% και τώρα σημειώνει άνοδο 0,40%. Με θετικό πρόσημο Attica Bank  +2,3%, Alpha +1,9%, και Eurobank +0,7%. Στον αντίποδα Εθνική -0,7%, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2%, Coca-Cola, Jumbo και Σαράντης +1,5%,ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος +1,3%, Cenergy +1%, ΔΕΗ και Βιοχάλκο +0,6%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Quest και Autohellas -2,3%, Ελλάκτωρ -1,8%, ΕλβάλΧαλκόρ -1,2%, Motor Oil -0,9%, Τιτάν και -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα