Χρηστικά

Κόβονται 2 χρόνια από την παραγραφή - Σε 1,5 μήνα η επιστροφή ΦΠΑ! (η τροπολογία)


Τα 4 ισχυρά μπόνους που νομοθετεί το υπουργείο Οικονομικών για όσους επιλέξουν ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχων

Κόβεται έως και 2 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων και μειώνεται στο μισό ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω ειδικής πιστοποιημένη εταιρείας, «παρόχου».

Το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή καθιερώνει ισχυρά μπόνους για όσους επιλέξουν ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχων.

Σημειώνεται, πως, η επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω Παρόχου για την έκδοση παραστατικών πωλήσεων από μια οντότητα συνεπάγεται υποχρεωτικά και τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω Παρόχου και για τη λήψη των παραστατικών πώλησης.

Προφανώς το ΥΠΟΙΚ θεωρεί, ότι, με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η φοροδιαφυγή θα είναι δύσκολη υπόθεση, τουλάχιστον με τις κλασικές μεθόδους των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ενώ το γεγονός ότι η δήλωση των τιμολογίων θα γίνεται μέσω πιστοποιημένων παρόχων, δηλαδή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, θα υπάρχει πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας.

Η διαδικασία πιστοποίησης των παρόχων της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ξεκίνησε από τις 15 Μαΐου και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παρά το βάρος που έχουν επωμιστεί οι λογιστές τους τελευταίους μήνες, λόγω των πολλαπλών αιτήσεων που υποβάλλουν στην ΕΡΓΑΝΗ και στο Taxisnet στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εφαρμογών από την ΑΑΔΕ είναι εξαιρετικά πιεστικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής που προβλέπει η κοινή απόφαση:

  1. Για τις επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει τις 20 Ιουλίου 2020.
  2. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και εκδίδουν τα παραστατικά τους, είτε χειρόγραφα, είτε ηλεκτρονικά με χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/λογιστικό, ERP), η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου 2020.
  3. Από την 1η Οκτωβρίου 2020, συνδέονται με το Taxisnet οι ταμειακές μηχανές και ξεκινάει η διαβίβαση των στοιχείων για τις αποδείξεις και τα λοιπά φορολογικά στοιχεία λιανικών συναλλαγών.

Τα 4 μπόνους της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου για την έκδοση και λήψη, ή μόνο τη λήψη, παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη, που αρχίζουν από την 1η. 1.2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022, θα έχουν τα ακόλουθα ευεργετήματα:

  1. Μειώνεται κατά δύο χρόνια ή κατά ένα έτος, κατά περίπτωση, η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Ειδικότερα, για όσους επιλέξουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση ή γίνεται αποδεκτή η τιμολόγηση ηλεκτρονικά μέσω παρόχου, ο χρόνος της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεών τους μειώνεται από 5 σε 3 χρόνια για τον εκδότη και σε 4 χρόνια για την λήπτη.
  2. Μειώνεται δραστικά σε σαράντα πέντε (45) ημέρες η προθεσμία σχετικά με τα αιτήματα επιστροφής φόρου, τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Σήμερα η προθεσμία εξέτασης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ είναι 90 μέρες και πλέον περιορίζεται σε 1,5 μήνα.
  3. Τους δίνεται η ευχέρεια να αποσβέσουν μέσα στη φορολογική χρήση και μάλιστα προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% τη δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Δηλαδή, αν το κόστος π.χ. είναι 1.000 ευρώ, θα εκπέσουν 2.000 ευρώ. 
  4. Θα προσαυξάνεται κατά 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα