Οικονομία

«Κουλτούρα πληρωμής» χρεών και 120 δόσεις στο τραπέζι με τους Θεσμούς


Στη δημοσιονομική παράμετρο της νέας ρύθμισης 120 δόσεων, στην «κουλτούρα πληρωμών» που δημιουργείται και στην εφαρμογή του νέου νόμου Κατσέλη σε συνάρτηση με τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων, εστιάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στις συζητήσεις τους  με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που ξεκίνησαν χθες και μπαίνουν  σήμερα σε θέματα ουσίας.

Μετά τις αναλυτικές ενημερώσεις για τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής της επόμενης τετραετίας και για τα δύο πακέτα θετικών μέτρων – με τις 120 δόσεις και τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός – οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα διατυπώσουν τις απόψεις τους επί των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, και ΟΤΑ.

Αντιρρήσεις δεν υπάρχουν επί της αρχής, ούτε για τις βασικές κατευθύνσεις του ν/σ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο δημοσιονομικό κόστος των διατάξεων, στον τρόπο εφαρμογή τους και στο κατά πόσο συμβάλλουν στη διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της «κουλτούρας πληρωμών», κλείνοντας τα «παράθυρα» για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο επίκεντρο τίθεται και ο επαναϋπολογισμός του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, σε συνάρτηση με τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα ανακοινωθούν σήμερα και τις Εαρινές Εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι οποίες θα δοθούν επίσης σήμερα στη δημοσιότητα.

Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας με το οποίο η Αθήνα ενημέρωσε τους Θεσμούς για τη δημοσιονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας και για τα πακέτα των θετικών μέτρων που θα εφαρμοστούν, προβλέπει παροχές 5,5 δισ. ευρώ έως το 2022.

Στην ατζέντα των θεμάτων που προτάσσουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαίκών Θεσμών, περιλαμβάνονται ακόμη οι αδυναμίες στην άμεση εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα δύο σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Και τα δύο θα συζητηθούν σε  ξεχωριστές συναντήσεις με τους τραπεζίτες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα