Χρηστικά

Φοροελαφρύνσεις 1,1 δισ. και 13η σύνταξη - Τα 7+1 μέτρα του νέου πακέτου


Μειώσεις φόρων εισοδήματος, καυσίμων και ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι του EWG

Τη συναίνεση των Ευρωπαίων δανειστών προσπαθεί να αποσπάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση του νέου «τριπλού πακέτου» μέτρων, που περιλαμβάνει μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, αποκατάσταση μέρους των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς παρεμβάσεις πρός στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί τίθενται σήμερα επί τάπητος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, που καλείται να αποτιμήσει τη δημοσιονομική πλευρά των μέτρων, σε συνάρτηση με τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις και την πορεία υλοποίησης  των προαπαιτούμενων της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στο φορολογικό σκέλος του νέου «πακέτο Τσίπρα» περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων συνολικού ποσού 1,1 δισ. ευρώ – όσο επιτρέπει ο  επιπλέον «δημοσιονομικός χώρος» που δημιουργείται  με την υπερκάλυψη των στόχων και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών υπερπλεονασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, επιδόματα, αλλά και ρυθμίσεις  χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, σε 120 δόσεις. Τα μέτρα δεν θα είναι εφάπαξ όπως π.χ. το κοινωνικό μέρισμα, αλλά μόνιμου χαρακτήρα και θα προβλέπεται και το ανάλογο κόστος για τα επόμενα έτη.

Ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει σήμερα τους τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις κυβερνητικές προθέσεις. Τελικές αποφάσεις αναμένονται προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και αφού μεσολαβήσει η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών, από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.

Το νέο πακέτο παροχών συζητήθηκε την Μεγάλη Τετάρτη σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό  προγραμματισμό, οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια, όπως αυτά αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, για το 2019 οι δυνατότητες για παροχές ανέρχονται σε 1 με 1,1 δισ. ευρώ, εφόσον οι θεσμοί υιοθετήσουν την νέα εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, για πλεόνασμα 4,1% το 2019 έναντι της αρχικής εκτίμησης του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 3,6%.

Το πακέτο των παροχών φρενάρει από ελαφρά, από το «κούρεμα» της εκτίμησης για το ύψος της ανάπτυξης, καθώς ο στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος περιορίζεται στο 2,3%, ενώ ανάλογες προσαρμογές επέρχονται και στα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2022, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τα μέτρα ανακούφισης

Στο πλαίσιο όλων αυτών, το πακέτο των παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση περιέχει τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, του κανονικού από 24% σε 22% και του χαμηλού από 13% σε 12%.
  2. Μετάταξη μεγάλης γκάμας καταναλωτικών προϊόντων (κυρίως τροφίμων) και της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%. .  
  3. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και ενδεχομένως και στο πετρέλαιο.
  4. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στο σημερινό επίπεδο
  5. Μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22% σε επίπεδο χαμηλότερο από το 20% που ήδη έχει ψηφιστεί για να ισχύσει από την 1η-1-2020, ως «αντάλλαγμα» για τη μείωση του αφορολόγητου. Τελικά εξετάζεται και η διατήρηση του αφορολόγητου και η μείωση του αρχικού συντελεστή.
  6. Νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να ελαφρυνθούν και ιδιοκτησίες αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
  7. Επαναφορά της έκπτωσης 1,5% ή 2% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος και κάθε άλλου ποσού τακτικού ή έκτακτου φόρου. Το μέτρο θα συνδυαστεί με πρόσθετα μέτρα για όσους είναι συνεπείς στην πληρωμή των φόρων.
  8. Ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία και την εφορία μέχρι αι σε 120 δόσεις. Για τα Ταμεία θα περιέχει «κούρεμα» βασικής οφειλής και προσαυξήσεων ενώ η ρύθμιση για την εφορία θα περιέχει μόνο κούρεμα προσαυξήσεων το βάθος του οποίου θα είναι ανάλογο των δόσεων αποπληρωμής. Όσο λιγότερες δόσεις επιλεγούν τόσο βαθύτερο θα είναι το «κούρεμα».

Στο πακέτο των μη μόνιμων μέτρων, είναι πολύ πιθανό να περιληφθεί η καταβολή ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης ή και 13ου μισθού για τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Ενδεχομένως αυτό το μέτρο να κρατηθεί «παγωμένο» μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης των δικαστηρίων για την τύχη των δώρων, η οποία αναμένεται στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα