Υγεία

Κορονοϊός: Κόκκινη ζώνη όλη η Ιταλία


Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων από τον κορονοϊό στην Ιταλία υποχρέωσε τον πρωθυπουργό της χώρας Τζουζέπε Κόντε ουσιαστικά να κηρύξει σε καραντίνα όλη τη χώρα. 

Με 7.985 κρούσματα, 1.500 νέα σε μια ημέρα, και 463 νεκρούς ανακοίνωσε ότι επεκτείνονται τα μέτρα της Λομβαρδίας σε ολόκληρη την Ιταλία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ιταλός πρωθυπουργός κήρυξε με διάταγμα που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, τη χώρα «προστατευμένη ζώνη», ανακοινώνοντας την απαγόρευση των μετακινήσεων, εκτός εάν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι υγείας ή εργασίας.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ζητά από 60 εκατομμύρια πολίτες της να παραμένουν στα σπίτια τους, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με άτυπο κατ' οίκον περιορισμό.

Μέσα στα νέα ακόμα αυστηρότερα μέτρα, που θα δημοσιευθούν απόψε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, περιλαμβάνεται η απαγόρευση όλων των δημοσίων εκδηλώσεων,  όλων των αθλητικών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων και του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής, αλλά και το κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων, γυμναστηρίων, κέντρων διασκέδασης. Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία και πανεπιστήμια μέχρι τις 3 Απριλίου.

«Είμαι εντελώς ενήμερος της βαρύτητας και της ευθύνης», εξήγησε ο Κόντε, δεν υπάρχει χρόνος για να προσαρμοστούμε,  πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και πρέπει να τον αλλάξουμε τώρα», είπε και υπογράμμισε πως «είναι η στιγμή της ευθύνης και όλοι την έχουμε. Η σωστή απόφαση σήμερα είναι να παραμείνετε στο σπίτι. Το μέλλον είναι στα χέρια σας» είπε χαρακτηριστικά.

«Για τις μεταφορές δεν είναι στην ατζέντα ένας περιορισμός των δημόσιων συγκοινωνιών, για να διασφαλιστεί η συνέχεια του παραγωγικού συστήματος και να επιτραπεί στους ανθρώπους να πηγαίνουν στις δουλειές τους», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ωστόσο, ανέφερε πως είναι πιθανό να ζητείται «η αιτιολόγηση» των μετακινήσεων, αλλά παράλληλα προειδοποίησε πως η ψευδής αιτιολόγηση θα συνιστά παράβαση.

Το διάταγμα προβλέπει ότι μόνο όσοι έχουν βεβαιωμένους λόγους εργασίας ή οικογενειακούς λόγους που δεν σηκώνουν αναβολή μπορούν να ταξιδεύουν. Οι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς- εκτός από τους προσωρινούς επισκέπτες- θα πρέπει να δικαιολογούν το ταξίδι τους, όπως και όσοι φθάνουν στα αεροδρόμια. Θα γίνονται έλεγχοι στους σταθμούς των τρένων της θερμοκρασίας των επιβατών. Απαγορεύεται η αγκυροβόληση κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια. 

«Δεν υπάρχει χρόνος, η διάδοση (του ιού) μεγαλώνει. Υιοθετούμε μέτρα ακόμα πιο ισχυρά και αυστηρά» είπε ο Κόντε και εξήγησε πως «δεν θα υπάρχει πια μια κόκκινη ζώνη, θα υπάρχει η ζώνη προστασίας της Ιταλίας».

Στο μέτωπο της οικονομίας προειδοποίησε πως οι δυσκολίες στην οικονομία θα είναι αναπόφευκτες, λέγοντας πως γι' αυτόν τον λόγο είναι πιθανή μια ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση από τις προβλέψεις (από 2,2% έως 2,5%) αναλογίας ελλείμματος / ΑΕΠ.

Στο μεταξύ έχουν θεραπευτεί 702 άτομα, 102 μέσα σε μια ημέρα. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ο αριθμός των θεραπευμένων υπερβαίνει εκείνον των θυμάτων. Άλλοι 733 παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης