Υγεία

Κορονοϊός-επιδημιολόγος: Αν η Κίνα είχε λάβει έγκαιρα μέτρα θα περιορίζονταν τα κρούσματα


Η Κίνα θα μπορούσε να έχει αποφύγει την εμφάνιση τόσων κρουσμάτων, αν είχε αντιδράσει νωρίτερα στην εμφάνιση του νέου ιού Covid-19, παραδέχθηκε σήμερα ο γνωστότερος επιδημιολόγος της χώρας.

Ο Τζονγκ Νανσάν, που ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της επιδημίας στο κινεζικό υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι η εξάπλωση του ιού αποτελεί «ένα σκληρό μάθημα» για την Κίνα.

«Εάν είχαμε λάβει αυστηρά μέτρα πρόληψης στις αρχές του Δεκεμβρίου ή ακόμη και στις αρχές του Ιανουαρίου, θα είχαμε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ασθενών», δήλωσε ο κινέζος επιδημιολόγος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο νέος ιός ανακαλύφθηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Αφού διαβεβαίωνε αρχικά ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, το Πεκίνο έθεσε την πόλη και την περιφέρειά της σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου, παγιδεύοντας 50 εκατομμύρια κατοίκους στο επίκεντρο της επιδημίας.

Ο ιός Covid-19 έχει προσβάλει από τον Δεκέμβριο 78.000 ανθρώπους στην Κίνα, όπου έχουν καταγραφεί 2.700 θάνατοι. Στον υπόλοιπο κόσμο, 3.600 άτομα έχουν προσβληθεί, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 50.

Οι κινεζικές αρχές επικρίθηκαν για την βραδύτητα της αρχικής αντίδρασης και για το γεγονός ότι προσπάθησαν να πνίξουν την πληροφόρηση. Στην πόλη Ουχάν, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος συνελήφθησαν από την αστυνομία που τους κατηγόρησε για διάδοση φημών.

Ο θάνατος ενός εξ αυτών, του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ, που υπέκυψε στον ιό στις αρχές του Φεβρουαρίου, προκάλεσε πρωτοφανές κύμα οργής στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του καθεστώτος του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις