Ενέργεια

«Κομμάτια» της ΔΕΠΑ σε ιδιώτες – Ετοιμάζεται ν/σ


Σε ιδιώτες θα δοθεί το σύνολο των μετοχών των δύο εταιρειών που θα προκύψουν από την απόσχιση των τομέων Εμπορίας και Υποδομών της ΔΕΠΑ. Υπό τον έλεγχο του Δημοσίου θα παραμείνει μόνον μία τρίτη εταιρία, στην οποία θα περάσουν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε επιχειρηματικά σχήματα που «τρέχουν» τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά projects αγωγών φυσικού αερίου.

Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο Athens Investment Forum, διαβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή και θα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της έως και 100%.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει άμεσα τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των δύο τομέων δραστηριότητας που θα αποτελέσουν ξεχωριστές εταιρείες.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περιλαμβάνει τις συμμετοχές σε ΕΠΑ Αττικής, το χονδρικό εμπόριο, την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, την αεριοκίνηση και τις συμβάσεις προμηθειών αερίου. Στο υπό κατάρτιση ν/σ θα προβλέπεται ότι μπορεί να πουληθεί το σύνολο των μετοχών της (66%) που θα έχει το Δημόσιο, καθώς και το 34% που αντιστοιχεί στα ΕΛΠΕ. Στην ισχύουσα διάταξη του «νόμου Σταθάκη» υπάρχει πλαφόν  50% συν μία μετοχή.

Για την  ΔΕΠΑ Υποδομών (με συμμετοχές σε ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) προβλέπεται ότι θα μεταβιβασθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το 66%  των μετοχών της, για να βγουν εν συνεχεία προς πώληση.

Στην τρίτη εταιρεία θα περιέλθουν περάσουν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις εταιρίες που υλοποιούν έργα όπως οι αγωγοί IGB, Poseidon, EastMed, IGI. Στον ισχύοντα νόμο η εταιρία αυτή προβλέπεται να ανήκει στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Διαβάστε επίσης