Επιχειρήσεις

Κόκκινα Δάνεια: Με τα καταναλωτικά ξεκινούν οι πρώτες πωλήσεις


Εν εξελίξει οι αλλαγές στα Δ.Σ, ο ορισμός της νέας διοίκησης στο ΤΧΣ και η οριστικοποίηση του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα

Ντεμπούτο από εβδομάδα στη σειρά επαφών για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η αρχή για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της πώλησης των κόκκινων δανείων αναμένεται να γίνει με τα καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Αυτό έχουν στα σκαριά οι συστημικές τράπεζες καθώς είναι ίσως η πιο "εύκολη" περίπτωση δανείων αν αναλογιστεί κανείς πως ήδη έχουν διενεργηθεί υψηλές προβλέψεις για τα συγκεκριμένα δάνεια και –κατά συνέπεια- μπορούν να τα πουλήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με ζημίες

Επιπλέον πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, κάτι που θ' απασχολήσει ιδιαίτερα λίγο αργότερα το οικονομικό επιτελείο αλλά και τους πολίτες - καταναλωτές που βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Σε κάθε περίπτωση ορόσημο για την εκκίνηση των πωλήσεων θεωρείται η οριστικοποίηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με ορίζοντα το τέλος του 2019.

Αναφορικά με τα καταναλωτικά δάνεια, υπολογίζεται πως το υπόλοιπο ανέρχεται πάνω από 25 δισ ευρώ και περί το 55% πλέον βρίσκεται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης. Από την άλλη πλευρά, απώτερος στόχος στα "κόκκινα δάνεια" είναι η μείωση τους στα 60 δισ ευρώ από τα 110 δισ ευρώ περίπου που βρίσκονται σήμερα.

Εν εξελίξει βρίσκονται επίσης και οι δράσεις των τραπεζικών ομίλων για τις οποίες τις οποίες έχεις ζητήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος: Αρχικά απατείται η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού συστήματος. Επίσης η δυνατότητα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε έλευθερους επαγγελματίες και υπερχρεωμένα νοιοκυριά και τέλος η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές.

Καθυστερήσεις βέβαια είναι ευνόητο πως θα προκύψουν, εν μέσω διαφωνιών στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση για την β΄αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ σ' εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τις αλλαγές στις διοικήσεις και τα μέλη του δ.σ των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Επιγραμματικά οι άμεσες προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα είνα οι αλλαγές στις διοικήσεις των δ.σ, ο ορισμός της διοίκησης στο ΤΧΣ και, τέλος, η οριστικοποίηση μέχρι τον Δεκέμβριο του νομικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις