Χρηστικά

Κοινωνικό πακέτο άνω των 900 εκατ.ευρώ!


Τι περιλαμβάνει το πακέτο θετικών μέτρων στο οποίο συμφώνησαν Αθήνα και Βρυξέλλες. Πού δίνεται έμφαση

Το deal Αθήνας και Βρυξελλών που εγκρίθηκε στο χθεσινό EuroWorking Group και θα σφραγιστεί πολιτικά στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, εμπεριέχει-εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων- και πακέτο θετικών μέτρων που ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Είναι, δηλαδή, εμφανώς μεγαλύτερο από αυτό που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, όπου τα θετικά μέτρα προσδιορίζονταν στα 765 εκατομμύρια ευρώ.

Αυξημένη επιδότηση ενοικίου και διεύρυνση του επιδόματος στέγασης

Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει μεταβολές και διαφοροποιήσεις, σε σχέση με το προσχέδιο που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο στην Κομισιόν. Έμφαση, κατόπιν και της «απαίτησης» των Βρυξελλών, θα δοθεί σε αντίμετρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα είναι το επίδομα ενοικίου και το επίδομα στέγασης. Η επιδότηση ενοικίου αναμένεται να «πριμοδοτηθεί» σημαντικά και να αυξηθεί στα 400 εκατ.ευρώ από τα 200 ευρώ που είναι τώρα. 

Σ’ ό,τι αφορά το επίδομα στέγασης, οι διαρροές από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν, ότι θα διευρυνθεί και θα αποδίδεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, μέσω της υιοθέτησης ενός νέου συστήματος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινό άρθρο του Sin, κυρίαρχη θέση στο πακέτο θετικών μέτρων που θα εφαρμοστούν, έχει η απονομή του κοινωνικού μερίσματος. Περίπου 1.300.000 νοικοκυριά, τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια., θα λάβουν φέτος το μέρισμα.  Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί, καθώς επίσης και οι όροι χορήγησης, θα αποσαφηνιστούν πλήρως την Τετάρτη, όταν και οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ θα καταθέσουν το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι βασικοί άξονες του πακέτου θετικών μέτρων

Το πακέτο θετικών μέτρων θα περιλαμβάνει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα εξής
του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019 που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, στο πακέτο θετικών μέτρων περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος) και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
  • Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  • Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Ποια αντίμετρα θα ψαλιδιστούν

Εκτός πακέτου ή με αισθητή μείωση σε σχέση απ' ότι προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού, θα βρεθεί η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για επιδότηση 103 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να «πέσει» ψαλίδι στο εν λόγω μέτρο.

Επίσης, συρρικνωμένο αναμένεται να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019. Η εν λόγω απόφαση κρίθηκε αναγκαία και έγινε στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, με απώτερο στόχο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των περίπου 300 εκατ.ευρώ που υπήρχε ανάμεσα στις προβλέψεις των δύο πλευρών-επί του ελληνικού προϋπολογισμού.

Νώντας Βλάχος

Διαβάστε επίσης