Άμυνα & Διπλωματία

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο


Τι επιδιώκει

Με 183 παραβιάσεις σε δύο μέρες και πέντε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά η Τουρκία δείχνει τις προθέσεις της στο Αιγαίο. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα, αν και υποτίθεται ότι διεξάγονται συζητήσεις για νέα ΜΟΕ, τα οποία φυσικά θα τα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα για να προωθήσει τις ανυπόστατες νομικά διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

Καλοκαιρικάτικα και ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι πανάκεια και για την Τουρκία και για την Ελλάδα, η Άγκυρα κλιμακώνει για πιέσει και να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί. Στην Κύπρο έχει ήδη στείλει το ένα της γεωτρύπανο μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα στείλει και το δεύτερο, ενώ δεν αποκλείται το "Γιαβούζ" να τρυπήσει και εντός της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Η Τουρκία εδώ καιρό έχει υβριδικά προετοιμάσει με δηλώσεις της (το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο, τη Γαλάζια πατρίδα, τις ανακοινώσεις περί ΑΟΖ στους πρέσβεις κλπ) και έτοιμη να το επιχειρήσει. Απώτερος στόχος της είναι να κερδίσει επί της ελληνικής κυριαρχίας.

Ένα ακόμη αρνητικό σημείο είναι οι δηλώσεις στην Ελλάδα, σχετικών και ασχέτων για θερμό επεισόδιο το οποίο το  συνδέουν με τις εκλογές και με σχετική αστάθεια, αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, διότι ακόμη και αν δεν βγει αυτοδύναμη η ΝΔ, δεν θα υπάρξει αστάθεια, καθώς στη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, έγιναν οι συνεργασίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η χώρα δεν έμεινε ακυβέρνητη, τώρα το τοπίο αν και πολωμένο πολιτικά είναι πιο σταθερό.

Επίσης η Τουρκία έχει ευρύτερο διαρκές σχέδιο το οποίο και υλοποιεί και δεν χρησιμοποιεί τους λεονταρισμούς για τους ψήφους. Ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του 2016 έχει  "καθαρίσει" το πεδίο γύρω και κάνει τις δηλώσεις και τις εθνικιστικές κορώνες γιατί οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν επιχειρήσεις στο Ιράκ, στη Συρία και στο εσωτερικό κατά του ΡΚΚ παράλληλα βάλλεται από τις ΗΠΑ για τους S-400 και κινδυνεύει να βγει από το πρόγραμμα των F-35 και τις χρειάζεται για να ενισχύσει το φρόνημα του τουρκικού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο  επί των διαρκών τουρκικών διεκδικήσεων και να πάρει μερίδιο από τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες με τσαμπουκά.

Έτσι οι τουρκικές ΕΔ αυξάνουν την παρουσία τους στο Αιγαίο και προκαλούν αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τσακώνονται για πόσα νησιά "κατέχει" η Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης