Άμυνα & Διπλωματία

Νέο αμερικανικό "χαστούκι" στον Ερντογάν για S-400 και F-35


Σταμάτησε η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35

Μετά την επιστολή-προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν προς τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι αν δεν ακυρώσουν την παραλαβή των S-400 θα εκδιωχθούν οι Τούρκοι πιλότοι και το προσωπικό εδάφους που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, ήρθε νέο ψήφισμα νόμου στη Βουλή των ΗΠΑ που καλεί τη Τουρκία να ακυρώσει την παραγγελία του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Foreign Policy η εκπαίδευση των Τούρκων θα σταματήσει στις 31 Ιουλίου, γιατί τέθηκε θέμα για τα απόρρητα μυστικά του αμερικανικού μαχητικού και εκφράστηκαν φόβοι ότι αυτά θα κλαπούν από τους Τούρκους πιλότους.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Mike Andrews, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι πιλότοι στη βάση της πολεμικής αεροπορίας του Luke δεν πετούν πλέον παρά την απόφαση να συμβεί αυτό στις 31 Ιουλίου. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε “λειτουργική παύση”, έτσι ώστε εάν η Τουρκία αποφασίσει να ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400 την τελευταία στιγμή, οι πιλότοι να μπορέσουν να ξαναρχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Εκείνη την ημέρα, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι θα εκδιωχθούν από τη χώρα, ανέφερε η απόφαση. Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι άλλαξαν άρδην και αποφασίστηκε να κοπεί κάθε πρόσβαση των Τούρκων χειριστών στα F-35.

Η εξέλιξη θεωρείται υποτιμητική για την Τουρκία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της καθώς στην ουσία οι Αμερικανοί τους λένε ότι δεν τους έχουν καμία εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με το περιοδικό, έχει αποκοπεί η πρόσβαση των έξι Τούρκων πιλότων, που βρίσκονται σε αεροπορική βάση  Luke της Αριζόνα.

Ωστόσο οι Τούρκοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, αντιπροσωπεία της πολεμικής τους αεροπορίας έχει επισκεφθεί αθόρυβα κυρίως τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν F-35 (Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία) και ετοιμάζονται και αυτοί στο βαθμό που μπορούν να αντισταθμίσουν την ακύρωση της εκπαίδευσης. Η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει, ότι τα δικά της F-35 δεν πρόκειται να φύγουν από τις ΗΠΑ αν δεν κάνει πίσω για τους S-400. 

Ένα σενάριο που καλύπτει και τις ΗΠΑ και την Τουρκία είναι μείνουν οι S-400 στα κουτιά, όμως σε αυτή της περίπτωση θίγονται οι Ρώσοι. Καθώς οι Τούρκοι τεχνικοί πήγαν στη Ρωσία και οι Ρώσοι τεχνικοί στην Τουρκία για τις τελευταίες λεπτομέρειες της εγκατάστασης των S-400. Φαίνεται να αποφάσισαν ακόμα να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την επιστροφή των τουρκικών κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των F-35.

 

το νέο ψήφισμα

Οι βουλευτές Έλιοτ Ένγκελ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Μάικλ Μακόλ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, χαιρέτισαν χθες την ομόφωνη απόφαση της αμερικανικής Βουλής για το νομοσχέδιο τους, που καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400. Το ψήφισμα του Σώματος με αριθμό 372 τονίζει βέβαια την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία, αλλά προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης