Ελλάδα

«Κιβωτός» αντί υποκλοπών -Επικοινωνιακοί χειρισμοί


Για επικοινωνιακούς χειρισμούς στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» κατηγορούν την κυβέρνηση οι εφημερίδες του συγκροτήματος Μαρινάκη, αποκαλύπτοντας ότι ενώ γνώριζε το θέμα από αρκετό καιρό, επέλεξε να το δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει ότι οι καταγγελίες που αφορούσαν σεξουαλικές και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών ήταν γνωστές στις αρχές για περισσοτέρους από δύο μήνες - από τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα στο «Βήμα», μόλις πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε η εσπευσμένη δημοσιοποίηση του θέματος, σε μια προσπάθεια να φύγει από το επίκεντρο της ειδησεογραφίας το ζήτημα των υποκλοπών. Οπως τονίζεται, είναι μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο «λειτουργεί» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποφύγει την αφόρητη πίεση από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, όταν πριν από δέκα μέρες κατέθεσε ο 19χρονος μιλώντας για ασελγείς πράξεις εις βάρος του στην «Κιβωτό», «αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση άρον- άρον της υπόθεσης, όχι μόνο με γενικόλογο δελτίο Τύπου, αλλά με διαρροή των καταθέσεων των κεντρικών προσώπων». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, σημαντικά στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν πως η ενέργεια αυτή έγινε «πιθανώς για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα», επειδή στην επικαιρότητα «κυριαρχούσε η υπόθεση των υποκλοπών».

Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι η εσπευσμένη διαρροή της υπόθεσης προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών, που είχαν στείλει τον φάκελο στην αστυνομία προκειμένου να τον ερευνήσει «και όχι να σπεύσει να διαρρεύσει για λόγους επικοινωνιακούς το περιεχόμενό του».

Παράλληλα, στα δημοσιεύματα των "Νέων" και του "Βήματος' διατυπώνονται  ερωτήματα που αφορούν στους ελέγχους στις δομές της οργάνωσης, τα ταμεία και τα οικονομικά στοιχεία των υπευθύνων, καθώς και σχετικά με τις αναδοχές παιδιών που ήταν στα σπίτια της «Κιβωτού».

υπόθεση Κιβωτού εναντίον υποκλοπών

 Στα «Νέα» απάντησε η ΕΛ.Α., αποποιούμενη κάθε ευθύνη και υποστηρίζοντας πως το εν λόγω δημοσίευμα «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως «Την 3 Σεπτεμβρίου 2022, διαβιβάσθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προέβη στις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι μάρτυρες ώστε να προσέλθουν για κατάθεση και το προανακριτικό υλικό, υποβλήθηκε την 18 Νοέμβριου 2022, στην παραγγέλουσα Αρχή. Συνεπώς σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα