Αγορές

Βουλιάζουν τα χρηματιστήρια, τράπεζες -7% στο ΧΑ - Κίνδυνος ντόμινο στις αγορές


Μπροστά στον κίνδυνο ενός καταστροφικού ντόμινο βρίσκονται πλέον οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία, καθώς η εξαπλούμενη επιδημία κορωνοϊού προκαλεί καταιγίδα στα χρηματιστήρια, με δραματικές απώλειες και μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων.

Στη δίνη του κυκλώνα το ελληνικό χρηματιστήριο, που η πορεία του εξαρτάται πρωτίστως από κινήσεις και «διαθέσεις» ξένων funds. Περίπου 2 δισ. ευρώ «εξατμίζονται» σήμερα από τις κεφαλαιοποιήσεις, ενώ πάνω από 8 δισ. ευρώ  οι συνολικές απώλειες κεφαλαιοποίησης σε εβδομαδιαία βάση.
Μετά από μια πρόσκαιρη ενδοσυνεδριακή αντίδραση οι βασικοί δείκτες του ΧΑ έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς. Στο -7% βυθίζεται ο τραπεζικός δείκτης, περίπου 4,30% χάνει ο Γενικός Δείκτης. .

Σε βαθύ κόκκινο και τα μεγάλα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,  όπου οι δείκτες υποχωρούν πάνω από 3% (DAX -3,6%). Απώλειες 2,2% καταγράφει ο Dow Jones στο πρωτο ημίωρο της συνεδρίασης στη Wall Street, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,6%. 

 Η αγωνία  κορυφώνεται και οι αναλυτές προβλέπουν έντονη μεταβλητότητα. Υψηλό το βραχυχρόνιο ρίσκο, καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις μαζικές ρευστοποιήσεις, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές. Ωφελημένα τα επιθετικά χαρτοφυλάκια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, που διατηρούσαν ανοιχτές θέσεις short στα Παράγωγα.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η εικόνα επιδεινώνεται και οι προοπτικές καθίστανται εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς  οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει διαδοχικές στηρίξεις και βρίσκονται πλέον σε υπερβολικά υπερπουλημένα επίπεδα. Η τεχνική εικόνα συνηγορεί σε  ανοδική αντίδραση, αλλά η ψυχολογία της αγοράς μάλλον οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης  βρίσκεται τώρα στα χαμηλά ημέρας, στις 777 μονάδες, υποχωρώντας κατά 4,30%. Μετά τη διάσπαση της τελευταίας στήριξης στις 792 μονάδες, βρίσκεται πλέον μπροστά  σε"βάραθρο" που φθάνει έως τις 720 μονάδες.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 4%, στις 1.971,6 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε το πρωί μέχρι +1,27% και στη συνέχεια βυθίστηκε. Τώρα υποχωρεί κατά 7%. Η Πειραιώς χάνει 9,5%,  Εθνική, Eurobank και Alpha -6,5%, Attica -6,2%, Τρ. Ελλάδος -1,5%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στο "βυθό"  ΔΕΗ -8,5%, Φουρλής -7,7%,  EXAE -6,8%,   ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Aegean -6,2%. Από 4% έως 6% χάνουν ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Lamda και ΕΛΠΕ.
Ιδια εικόνα στα mid caps. Τον... χορό του Ζαλόγγου σέρνουν η MIG και η Intralot  με βουτιά -10%. Ακολουθούν Intracom και Πλαστικά Θράκης -8,8%,  Αβαξ -7,8%.

Διαβάστε επίσης