Διεθνή

Κίνα: H UBS αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε χρηματοπιστωτική εταιρεία


Η Κίνα ενέκρινε το σχέδιο της τράπεζας UBS να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μέτοχων σε κοινοπρακτική χρηματοπιστωτική εταιρεία στη χώρα. Η UBS γίνεται έτσι το πρώτο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που αξιοποιεί τους νέους κανόνες για το άνοιγμα της κινεζικής χρηματοπιστωτικής αγοράς. Η UBS θα αυξήσει από το 24,99% που κατέχει σήμερα στο 51% τη συμμετοχή της στην εταιρεία UBS Securities.

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου UBS Σέρτζιο Ερμότι δήλωσε ότι το βήμα αυτό υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της εταιρείας στην κινεζικά αγορά και ότι θα συνεχίσει να αναζητά ευκαιρίες. «Το περαιτέρω άνοιγμα του κινεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα σημαίνει μεγάλες ευκαιρίες για τις δραστηριότητές μας στη διαχείριση πλούτου, την επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση ενεργητικού», είπε.

Ο πρόεδρος της UBS Securities Γιουτζίν Κιαν δήλωσε ότι με τον πλειοψηφικό έλεγχο, η UBS μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τις ευκαιρίες στις κινεζικές κεφαλαιαγορές και να έχει μεγαλύτερη συμβολή στoν όμιλο UBS.

O αμερικανικός χρηματοπιστωτικός γίγαντας J.P. Morgan υπέβαλε, επίσης, τον Μάιο αίτηση στην κινεζική εποπτική Αρχή (China Securities Regulatory Commission, CSRC), ζητώντας να συστήσει μία νέα, ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική εταιρεία, στην οποία θα κατέχει το 51% και αναμένει να αυξήσει το ποσοστό της στο 100% τα επόμενα λίγα χρόνια. «Η CSRC δέχθηκε την αίτησή μας στις 12 Οκτωβρίου και παρείχε την πρώτη γνωμοδότησή της στις 12 Νοεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της J.P. Morgan για την Κίνα στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αυτό συνέβη μετά την ανακοίνωση από την Κίνα 11 μέτρων για το άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, όπως τη δυνατότητα ξένων εταιρειών να αποκτούν την ιδιοκτησία του 51% των μετοχών σε κοινοπρακτικές χρηματιστηριακές εταιρείες από 49% πριν.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης