Πολιτική

Κεχαγιά: Ο αντίπαλος είναι εκτός των τειχών και έχει ονοματεπώνυμο, κυβέρνηση της ΝΔ


«Η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και η Κεντρική Επιτροπή, διέψευσαν ως κλίμα όλο αυτό που είχε περιγραφεί το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή ότι θα γίνει πόλεμος χαρακωμάτων στα όργανα που θα συνεδριάσουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί», υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα», κάνοντας λόγο για «δύο πάρα πολύ παραγωγικές συνεδριάσεις οι οποίες έφεραν θετικό αποτέλεσμα».

Σχολιάζοντας την φράση του Στέφανου Κασσελάκη, «θα σας ταράξω στη συλλογικότητα», είπε πως «αυτό σημαίνει ότι εφεξής τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάζουν πολύ πιο συχνά». «Προβλέπεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά ενδεχομένως και στο τέλος Ιουλίου να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνεδρίαση του οργάνου. Εφόσον χρειαστεί και υπάρχουν θέματα σε εκκρεμότητα, γιατί θα οδηγηθούμε σε συνέδριο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα γίνει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τον Αύγουστο. Σίγουρα, όμως, θα γίνει ξανά αρχές Σεπτεμβρίου και θα ξανασυνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή γιατί θα έχουμε την προετοιμασία για το συνέδριο του κόμματος το οποίο είναι καταστατικό», πρόσθεσε.

Για τις ιδέες που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος ως προς την οργανωτική δομή και την κριτική για «κατάργηση των οργάνων», σημείωσε πως «ο κ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή κατέθεσε κάποιες ιδέες» και «δεν είπε ότι θα καταργήσει τα όργανα». «Αντιθέτως, είπε ότι από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μία περίοδο όπου πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θα είναι πολύ συχνές οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Των υφιστάμενων οργάνων, τα οποία υπάρχουν και λειτουργούν, αλλά και των οργάνων που θα σχηματιστούν αμέσως μετά το καταστατικό συνέδριο, γιατί το μέλημά μας είναι και κοινοβουλευτικό έργο και κομματικό έργο, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει έξω, κυρίως στην κοινωνία, και να συνομιλήσουμε με τους πολίτες», διευκρίνισε.

Όσον αφορά τη στάση που οφείλουν να τηρούν στελέχη και μέλη στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, ανέφερε ότι «όλοι, από το κάθε μέλος του κόμματος έως και την ηγεσία του, θα πρέπει, όταν βγαίνουν σε δημόσιες πλατφόρμες, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή οπουδήποτε αλλού, να εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις». «Στην περίπτωση που δεν εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις, όπως αυτές έχουν εγκριθεί με πλειοψηφία από τα όργανα, οφείλουν να διευκρινίζουν -κι αυτό το λέει το καταστατικό- ότι εκφράζουν προσωπικές και μόνο απόψεις. Αυτή την υπόμνηση έκανε ο πρόεδρος, δεν είπε κάτι καινούργιο. Το ότι ένα στέλεχος μπορεί να περνάει από την Επιτροπή Δεοντολογίας εφόσον δεν εκφράζει τις αποφάσεις που επισήμως έχουν ληφθεί στα όργανα, είναι κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό. Απλώς έγινε μια υπενθύμιση από τον πρόεδρο», τόνισε.

Για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, με αφορμή και τις γαλλικές εκλογές, σχολίασε πως «ο πρόεδρος τάσσεται με σαφήνεια υπέρ των συγκλίσεων και αυτό θέλει και η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του κόμματος», αλλά «διευκρινίζει ότι όλα αυτά έρχονται από κάτω και όχι από πάνω».

«Είναι σαφές. Απόλυτη αυτονομία. Καμία ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απόλυτη αυτονομία των κομμάτων, καμία διάχυση», συμπλήρωσε.

Τέλος, σχετικά με τις αντιθέσεις και τις προτεραιότητες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Β. Κεχαγιά υπογράμμισε πως «το ζητούμενο είναι η ενότητα και να προχωρήσουμε όλοι μαζί». «Σε έναν πολιτικό οργανισμό και δη σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που τώρα έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι λογικό, και υγιές θα έλεγα, να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Γι' αυτό γίνεται διάλογος, γι' αυτό συνεδριάζουν τα όργανα. Διότι αν υπάρχουν διαφωνίες θα πρέπει να γεφυρωθεί η όποια διαφορά και μέσα από τον διάλογο να μη φτάνουμε σε διάρρηξη των σχέσεων. Το κάλεσμα της ηγεσίας μας είναι να συμπορευτούμε, γιατί ο αντίπαλος δεν είναι εντός των τειχών. Είναι εκτός των τειχών και έχει ονοματεπώνυμο: κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα