Οικονομία

Κερέ/ΕΚΤ: Πλασματική η καλή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας


Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι τόσο καλή, όσο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Οι αγορές βλέπουν τους κινδύνους και στέλνουν "μηνύματα", επισημαίνει ο Μπενουά Κερέ, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους διαδόχους του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times τονίζει «οι τιμές στις αγορές ομολόγων δίνουν μια ζοφερή εικόνα για την παγκόσμια οικονομία. Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αγνοήσουν τα μηνύματα των αγορών, ούτε βέβαια να τα ακολουθούν τυφλά. Πρέπει να κατανοήσουμε την απόκλιση ανάμεσα στις τιμές των αγορών και στα οικονομικά στοιχεία».

Οσον αφορά την  πολιτική της ΕΚΤ, διαβεβαιώνει ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διαθέτει ακόμη τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κινδύννων.

Επισήμανε ωστόσο ότι η παγκόσμια συνεργασία που επιτεύχθηκε το 2008, όταν οι αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας διοχέτευσαν τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, είναι δύσκολο να επαναληφθεί σήμερα. Είναι λοιπόν μικρότερη η δυνατότητα  αντιμετώπισης ενός σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

«Εκτός αυτού, η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή είναι σήμερα περισσότερο κατακερματισμένη. Υπάρχει διάχυτη δυσπιστία για τους ειδικούς. Παράλληλα είναι μεγαλύτερος ο πειρασμός να κατηγορούνται οι κεντρικές τράπεζες για πολιτικές αποτυχίες, είτε να τους φορτώνονται στόχοι τους οποίους στόχοι που δεν μπορούν να επιτύχουν οι πολιτικοί. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες πρέπει να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία τους», τόνισε ο Μπενουά Κερέ.