Αγορές

“Καύσιμο για τις αγορές τα “άσχημα νέα” από την οικονομία- Focus σε πληθωρισμό-επιτόκια


Ενα παράδοξο παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις αγορές: Τα άσχημα νέα από την οικονομία γίνονται καλή είδηση για τα χρηματιστήρια και ό,τι παλιότερα θα προκαλούσε ανησυχίες, το υποδέχονται τώρα με ικανοποίηση, αντιδρώντας αναλόγως.

Το είδαμε να συμβαίνει  στη Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας και την εξέλιξη των αμοιβών εργασίας στις  ΗΠΑ και να επαναλαμβάνεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές με τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ ήταν μάλλον απογοητευτικά: Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται, όπως και ο ρυθμός αύξησης των μισθών και των πάσης φύσεως αμοιβών εργασίας. Και τα δύο υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνεται και σύντομα θα επηρεαστεί η καταναλωτική ζήτηση, με πιθανό αποτέλεσμα να ξεκινήσει αργό καθοδικό σπιράλ.

Το “κακό νέο” έγινε δεκτό με... ανακούφιση από τη Wall Street, που το “γιόρτασε” με μία μεγάλη άνοδο του Dow Jones και ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στις μετοχές του S&P500.

Εστιάζουν σε κόστος χρήματος και ρευστότητα

Το παράδοξο οφείλεται στο ότι οι αγορές “διαβάζουν” από άλλη οπτική γωνία τις οικονομικές εξελίξεις και δεν ιεραρχούν τα θέματα όπως οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και οι οικονομικοί αναλυτές.

Στο “κακό νέο” της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας βλέπουν το θετικό ότι ότι αρχίζει να αποδίδει η προσπάθεια της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό “θυσιάζοντας” την ανάπτυξη – άρα θα αποφύγει νέες αυξήσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, ή εν πάση περιπτώσει θα τις επιβραδύνει.

Τα επιτόκια είχαν κατά νουν και οι ευρωπαϊκές αγορές όταν άρχισαν να “τρέχουν” μετά τη διαρροή των πρώτων εκτιμήσεων για επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
 Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν, αλλά αυτό ήταν ούτως ή άλλως καλό νέο για τις  αγορές, που έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει ή θα καθυστερήσει τις προαναγγελθείσες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι δύο πλευρές του νομίσματος

Το “κακό νέο” ενυπήρχε στα επιμέρους στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι

  • Η υποχώρηση του πληθωρισμού (στο 9,2% τον Δεκέμβριο, από 10,1% τον Νοέμβριο) οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας (φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος
  • Αν δεν υπολογιστούν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 6,6% τον Νοέμβριο σε 6,9% τον Δεκέβριο

Ομως και σ' αυτό οι αγορές είδαν τη θετική, αισιόδοξη πλευρά: Εστίασαν στην εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν “χτυπήσει ταβάνι” και σύντομα θ αρχίσουν να αμβλύνονται, δίνοντας τη δυνατότητα στην EKT να ανοίξει λίγο τους κρουνούς και να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα.

Είναι ένα πρόσκαιρο παιχνίδι εντυπώσεων-αντιδράσεων-κερδοσκοπίας, που δεν μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο και η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να συντηρούν την αβεβαιότητα, προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων και στις αγορές ομολόγων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα