Αγορές

Κραχ στη Wall Street, DJ -13%! Ο Τραμπ έδωσε τη χαριστική βολή



Περαιτέρω επιδείνωση κλίματος και νέο καταστροφικό “τσουνάμι” έρχεται στα χρηματιστήρια μετά τον “σεισμό” στη Wall Street, όπου ο Dow Jones κατέγραψε δραματικές απώλειες 13% και η πτώση προσέλαβε διαστάσεις πραγματικού κραχ, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες της Fed να στηρίξει τις αγορές και την πραγματική οικονομία με ποταμούς ρευστότητας και μειώσεις επιτοκίων.

Τη “χαριστική βολή” έδωσε  αθέλητα ο πρόεδρος Τραμπ, με τη δήλωση του ότι η  εξάπλωση της επιδημίας θα συνεχισθεί τουλάχιστον έως τον Αύγουστο και ότι η αμερικανική οικονομία βαδίζει  ίσως προς ύφεση. Οι εκτιμήσεις αυτές προκάλεσαν νέο κύμα ανησυχιών, πυροδοτώντας εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, που βύθισαν τους αμερικανικούς δείκτες.

Οι αγορές ήταν ούτως ή άλλως σε πτωτική ρότα, αλλά πριν από τις δηλώσεις Τραμπ στην Ευρώπη οι απώλειες περιορίζονταν (ο DAX γύρισε από -10,5% σε 4%), ενώ στα αμερικανικά χρηματιστήρια η πτώση ήταν ελεγχόμενη.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πόσο ανίσχυρες και αναποτελεσματικές είναι οι μέχρι στιγμής κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Οι αποφάσεις της Fed– που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να δώσουν κατεύθυνση στα χρηματιστήρια  από το άνοιγμα της Δευτέρας – δεν είχαν την παραμικρή θετική επίδραση.

Οι αγορές συνεχίζουν να εστιάζουν στις επιπτώσεις της επιδημίας κορονοϊού, που εκτιμάται ότι οδηγούν  την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, ενώ σε πρώτη φάση πλήττουν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Ο  Dow Jones έχασε 2.997,10μονάδες υποχωρώντας κατά 12,93% και έκλεισε στις 20.188,52 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 11,98% στις 2.386,13 μονάδες. Ξεκίνησε με απώλειες 8,14%, γεγονός που ενεργοποίησε τους αποκαλούμενους “αυτόματους διακόπτες” (circuit breakers),  καθώς η πτώση υπερέβαινε το όριο του limit down (-8%). H συνεδρίαση διεκόπη για 15 λεπτά.
Προσυνεδριακά είχαν διακοπεί προσωρινά οι συναλλαγές στα futures, που έπεφταν κάτω από το limit down.

Ο Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της ιστορίας του, υποχωρώντας κατά 12,32% στις 6.904,59 μονάδες.

Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις επιπτώσεις της πανδημίας κορονοϊού αποτυπώθηκαν επίσης στην πορεία των τιμών αργού πετρελαίου, που έφθασαν να υποχωρούν και πάνω από 10%.  Η τιμή του αμερικανικού crude έπεσε στα 28,83 δολάρια το βαρέλι. Του brent κινούνταν μετά το κλείσιμο της Wall στα 29,85-30,04 δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα