Οικονομία

Καταργούνται πλήρως τα capital controls από 1η Σεπτεμβρίου


Το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Την πλήρη κατάργηση των capital controls, ανακοίνωσε σήμερα (26/8) από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα», ανέφερε στην παρέμβασή του, «σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδας αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων», είπε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας: «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε τη φυγή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με αποκορύφωμα τον Ιούνιο το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη μετρητών. Οι εκλογές αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη και στο τραπεζικό μας σύστημα [...] Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και καταργούνται τα capital controls και ταυτόχρονα ανοίγει για τη χώρα ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας».

Σχετική τροπολογία κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι η κίνηση γίνεται σε συνεργασία με την ΤτΕ,  με τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και με τη συγκατάθεση των εποπτικών αρχών της ΕΕ. Θετική εισήγηση –όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ– υπήρξε και από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κατά πληροφορίες, όλοι οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της άρσης όσων περιορισμών έχουν απομείνει στην κίνηση χρήματος. Επισημαίνεται ότι τα capital controls είχαν επιβληθεί με νόμο στα τέλη Ιουνίου 2015 και απαιτείται νομοθετική διάταξη για την πλήρη άρση τους.

Οι περιορισμοί που ισχύουν τώρα και θα καταργηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:

- Μετρητά έως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι

Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

- Εξαγωγή κεφαλαίων

• Έως 4.000 ευρώ/δίμηνο

• Εμπορικές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ/μέρα κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς περιορισμό, υπό προϋποθέσεις:

- Μεταφορά έως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού

Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς έγκριση από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, εάν το ποσό πιστώνεται  σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

  -  Απαγορεύεται η πληρωμή μισθοδοσίας στο εξωτερικό

Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

- Ανάληψη έως 5.000 ευρώ/μήνα στο εξωτερικό με κάρτα

Διαβάστε επίσης