Πολιτική

Πρόσω ολοταχώς για την πλήρη άρση των capital controls με ορίζοντα τη ΔΕΘ


Την επίσπευση της προσπάθειας για την πλήρη άρση των capital controls, που επιβλήθηκαν στη χώρα το καλοκαίρι του 2015 προωθεί η κυβέρνηση, σε απόλυτη φυσικά συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Μάλιστα, οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη προωθηθεί στο εξωτερικό κατά τα προβλεπόμενα, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ληφθεί η έγκριση από τους θεσμούς ώστε να προχωρήσει η πλήρης άρση των περιορισμών.  

Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταρτίστηκαν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και οι επιστολές συμφωνίας τόσο από τις εμπορικές, όσο και από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας.

Το θέμα θεωρείται ίσως και λίγου χρόνου και οι σχετικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.  

Πρέπει να σημειωθεί πως προ ημερών το Reuters επικαλέστηκε υψηλόβαθμο αξιωματούχο με γνώση του θέματος, σύμφωνα με τον οποίο,  η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που έχουν απομείνει και αφορούν κυρίως μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν πως η "η ΤτΕ έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls" με τον ίδιο να εκτιμά πως αυτό θα έχει γίνει στους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα βήμα που η αγορά εκτιμά πως θα αποτελέσει ένα ακόμη σήμα πλήρους επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, 4,5 χρόνια μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στη χώρα το καλοκαίρι του 2015 και έναν περίπου χρόνο μετά την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Μερική άρση

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι περιορισμοί έχουν σε μεγάλο βαθμό αρθεί, ωστόσο παραμένουν και πέραν των πρακτικών ζητημάτων, ασφαλώς δημιουργούν και μια συγκεκριμένη ψυχολογία στην αγορά.

Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ATM) από τα ιδρύματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς και κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών.

Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επίσης επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, έως του ποσού των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό μήνα ανά καταθέτη (Customer ID), ανά πιστωτικό ίδρυμα.

 Ακόμη, χρηματικά ποσά που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό έως ποσοστό 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τηρούμενο σε πιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής, εφόσον τα ως άνω κεφάλαια έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή μετά την έναρξη της ισχύος της παρούσας με έμβασμα σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Τέλος, συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Οι ως άνω συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Τα οφέλη από την πλήρη κατάργηση

Μια πλήρης κατάργηση ωστόσο των περιορισμών θα αλλάξει ριζικά το τοπίο καθώς εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την άμεση βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και των τραπεζών. Όπως έχει τονίσει η S&P στην τελευταία της ανακοίνωση για την Ελλάδα, η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Για τις τράπεζες είναι γνωστό ότι οι πολύ χαμηλές αξιολογήσεις τους από τους οίκους συνδέονται με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και εκτιμάται ότι αμέσως μόλις αυτοί αρθούν θα ανεβεί αρκετά το «ταβάνι» για τις βαθμολογίες.

Επιπλέον με την άρση των περιορισμών στην εξαγωγή κεφαλαίων, οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και πρωτίστως οι επιχειρήσεις από τον τουρισμό και τη ναυτιλία δεν θα έχουν σοβαρούς λόγους να διατηρούν ρευστότητα εκτός Ελλάδας. Η επαναφορά στη χώρα μέρους αυτών των κεφαλαίων που «ξενιτεύτηκαν» στα διάφορα στάδια της μεγάλης κρίσης, με τελευταία φάση την αναταραχή του 2015, θα μπορούσε να ενισχύσει με αρκετά δισεκατομμύρια τις τραπεζικές καταθέσεις, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις