Αγορές

Καταιγίδα χωρίς τέλος σε μετοχές και ομόλογα


Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει στο ελληνικό χρηματιστήριο και η καταιγίδα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Φτερό στον άνεμο» οι τραπεζικές μετοχές, που έχασαν σήμερα  6,45%, ενώ οι παρενέργειες της χρηματιστηριακής κατάρρευσης αγγίζουν την πραγματική οικονομία, φθάνοντας ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.

Οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάζονται να παρέμβουν, βάζοντας φρένο σε κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος ντόμινο στην αγορά. Από σήμερα ενεργοποιήθηκε και στα Παράγωγα ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβολών (ΑΜΕΜ), ο οποίος λειτουργεί στη σποτ αγορά μετοχών: Οταν σε ένα συμβόλαιο σημειώνεται μεταβολή τιμής μεγαλύτερη του 3%, σταματούν οι συναλλαγές του για λίγα λεπτά και αρχίζουν πάλι με δημοπρασίες.

Οι εξελίξεις  στην αγορά και η συνολική εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνουν ότι η δραματική πτώση της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν ένα παροδικό «επεισόδιο» οφειλόμενο μόνο σε επιθέσεις ευκαιριακών κερδοσκόπων. Τώρα στην «καταστροφολογία» για τις τράπεζες προστίθενται οι ανησυχίες για τους κινδύνους που δημιουργεί η αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών, η οποία συνιστά πλέον απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ο ιταλικός κίνδυνος και τα κόκκινα δάνεια

Τα «σπασμένα» αυτής της αντιπαράθεσης πληρώνουν οι δημοσιονομικά πιο «αδύναμοι» - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα: Μαζί με τα ιταλικά ομόλογα, την κατιούσα παίρνουν και τα ελληνικά: Οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν σε ανησυχητικά επίπεδα – του 10ετούς υπερέβη σήμερα το 4,65%.

Στο ΧΑ βασικός αρνητικός καταλύτης παραμένουν βέβαια οι αρνητικές εκτιμήσεις  και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τις τράπεζες, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν  προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Οι τραπεζικές μετοχές αντιμετωπίζονται πλέον ως χαρτιά υψηλού ρίσκου, καθώς υπάρχει φόβος να προκύψουν για τις τράπεζες κεφαλαιακές ανάγκες,  λόγω της γρήγορης μείωσης προβληματικών ανοιγμάτων την επόμενη τριετία.
Ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις μετοχές της Πειραιώς (-11%) και της Eurobank (-11,6%), για τις οποίες έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα επηρεασθούν περισσότερο από την ταχεία μείωση προβληματικών ανοιγμάτων.  

Χωρίς στηρίγματα
Το αρνητικό κλίμα αναμένεται ότι θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες, αν και τεχνικά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα κοντά στο χαμηλό ημέρας, στις 641,79 μονάδες με απώλειες 2,61%. Βρίσκεται πλέον στα χαμηλά 18μήνου, στα επίπεδα Μαρτίου 2017, με επόμενες στηρίξεις στις 630 και 610 μονάδες.
Κατά 2,80% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.682,11 μονάδες.
 Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε μία ακόμη «βουτιά» -6,45% , υποχωρώντας σε χαμηλό δυόμισυ ετών, στα επίπεδα Φεβρουαρίου 2016. Από τις μετοχές του κλάδου μόνον η Attica έκλεισε στο συν (+0,7%). Eurobank -11,6%, Πειραιώς -11%,  Εθνική -4,7%, Alpha -3,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον η ΕΥΔΑΠ (1,2%), ο Σαράντης (+0,3%) και οριακά η Grivalia (+0,1%).

Στον αντίποδα Βιοχάλκο -5%, Motor Oil -3,8%, Coca-Cola -3%, Φουρλής -2,8% Μυτιληναίος -2,3%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα